Emma napja van. | 2019.04.19 | MNB középárfolyam:

Czaputowicz: a lengyel-magyar együttműködés meghatározza Európa szerepét

2018-10-23 18:53:45

A lengyel-magyar együttműködés jelentős mértékben meghatározza Európa jövőbeli szerepét - jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter a varsói Királyi Várban rendezett nagykövetségi ünnepségen mondott beszédében.

    Az 1956-os forradalomról megemlékezve Czaputowicz azt mondta: ez egymáshoz közelebb hozta a lengyel és a magyar társadalmat. "A lengyelek úgy támogatták a Budapesten harcoló felkelőket, ahogyan ezt talán semmilyen más nemzet nem tette" - húzta alá.
    Szerinte 1956-ban újból megnyilvánult, hogy a lengyeleket és a magyarokat a történelem folyamán rendkívüli kötelék fűzte össze. A két nemzet közti barátság egyik jelenlegi megnyilvánulásaként említette a magyarországi Waclaw Felczak Alapítvány, valamint a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet idei létrehozását. "Nagy reményeket fűzünk ezen intézményekhez, számítunk arra, hogy hozzájárulnak a nemzeteink közötti kapcsolatok még szorosabbra fűzéséhez" - jelentette ki.
    A külügyminiszter beszélt a két országnak a regionális együttműködésben betöltött szerepéről is. A visegrádi csoport mellett kitért a Három Tenger Kezdeményezésre, amely formátum - mint mondta - új közlekedési és infrastrukturális fejlesztésekre teremt esélyt.
    A regionális, az európai és a globális politika kihívásaival "csak együtt tudunk szembesülni, erős, egyesült, a közös értékekre és célokra összpontosuló Európát építve" - hangsúlyozta. Meggyőződését fejezte ki, hogy a lengyel-magyar együttműködés "jelentős mértékben meghatározza majd azt a szerepet, amelyet Európa a jövőben tölt be". A lengyeleknek és a magyaroknak egyaránt meggyőződésük, hogy "a szuverenitás ma nem egyenlő a külső tényezőktől való teljes függetlenséggel" - húzta alá. Európának "erősnek kell lennie, hogy jobban védhesse érdekeinket, erősödése viszont nem mehet a tagállami szuverenitás rovására" - fűzte hozzá, majd leszögezte: Európa ereje az erős tagállamokban rejlik.
    A fogadáson levetítették Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ünnepi videoüzenetét is.
    Szintén 1956-os megemlékezést tartottak a krakkói Slowacki Színházban, ott hétfő este a Magyar Állami Népi Együttes lépett fel - tájékoztatta az MTI-t Körmendy Adrienne krakkói magyar főkonzul. Az ünnepségen részt vett Balog Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára.