Tivadar napja van. | 2024.04.20

Bemutatják a Waclaw Felczakról szóló dokumentumfilmet halála 25. évfordulóján

2018-10-23 11:05:00

Waclaw Felczak, a lengyel-magyar barátság patrónusának számon tartott lengyel történész, második világháborús futár halála keddre eső 25. évfordulóján bemutatják a róla szóló dokumentumfilmet Katowicében - tájékoztatta Beata Netz lengyel közíró, a film forgatókönyvírója és producere az MTI-t.

    A mintegy háromnegyed órás dokumentumfilmben Waclaw Felczak életpályáját és eszmei hagyatékát elevenítik fel lengyel és magyar barátai és tanítványai, köztük Kovács István történész, író, diplomata és Petneki Áron történész. 
    Netz kiemelte azt a formáló hatást, amelyet Felczak a rendszerváltás előtti magyar és lengyel értelmiségre kifejtett. Megemlítette Kovács Istvánnak a filmben felidézett emlékeit arról, hogy egy budapesti baráti összejövetelen Felczak megszakította a kommunista rendszert bíráló, egyúttal kilátástalanságra panaszkodó beszélgetést. "Elég volt a hamletizálásból!" - idézi Kovács Felczakot, aki szerinte a rendszer bukásának reményét ébresztette, emellett azonban a közelebbi elérendő célok kitűzésére biztatta az embereket, arra, hogy "őrizzék meg az erkölcsi gerincet, mert minden nemzetnek erős személyiségekre van szükség".
    Waclaw Felczak a közép-európai történelem szakértőjeként azt próbálta megértetni tanítványaival: amennyiben térségünk nemzetei nem akarják "a nagyhatalmi játéktér" szerepét betölteni, politikai együttműködésre kell törekedniük, megszabadulni egymással szembeni előítéletektől - emlékszik a filmben Wojciech Frazik lengyel történész, a 2014-ben megjelent Felczak-monográfia szerzője.
    A film ősbemutatóját kedden tartják Katowicében. Netz az egyik Felczak-tanítványt idézve jelképesnek nevezte, hogy a lengyel-magyar barátság megtestesítője éppen az 1956-ös magyar forradalom évfordulóján hunyt el 1993-ban.
    A katowicei önkormányzat támogatásával készített filmhez zenét írt két neves lengyel zenész: Józef Skrzek és Lech Majewski.
    A katowicei bemutató helyszíne a 2015 óta működő lengyel-magyar irodalmi szalon, amelyet Beata Netz alapított elhunyt férje, Feliks Nezt író, a magyar irodalom neves fordítója emlékére. A dokumentumfilmet tervek szerint a lengyel közszolgálati televízió is sugározza majd. 
    Kedd délután a filmet levetítik a varsói kormányfői hivatalban is, azon az ünnepségen, mely során kinevezik az idén létrehozott lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet országos tanácsának tagjait.