Márk napja van. | 2019.04.25 | MNB középárfolyam:

Furgonban és kisteherautón megbújt határsértőket tartóztattak fel a román határokon

2018-10-22 15:06:54

A bolgár-román határon egy furgonban, a román-magyar határon pedig egy kisteherautón megbújt határsértőket fogtak el a hatóságok - közölte hétfőn a román határrendészet.

    Vasárnap délelőtt egy menetlevele szerint Törökországból Csehországba elektromos vezetékeket szállító furgonnal egy szerb állampolgár érkezett a bulgáriai Orjahovo várost a romániai Bechettel összekötő kompjáraton a román határállomásra. A gyanúsnak tűnő jármű alaposabb átvizsgálása során annak rakterében 19 iraki állampolgárt - tizenhárom férfit, három nőt és három kiskorút - fedeztek fel a határrendészek.
    A határsértők elmondásuk szerint Nyugat-Európába akartak eljutni. A szerb gépkocsivezető azt állította: nem tudja, miként kerültek a migránsok a járművébe. A két ország közti toloncegyezmény értelmében a határsértőket és a járművezetőt a román határrendészek átadták bolgár kollégáiknak, hogy lefolytassák velük szemben az eljárást.
    Vasárnap este a Nagylak - Csanádpalota autópálya-határátkelőn hét határsértőt fedeztek fel közös ellenőrzésük során a magyar és a román rendőrök egy moldáv férfi által vezetett bolgár rendszámú kisteherautóban. A hat vietnami és egy Sri Lanka-i állampolgár egy erre a célra kialakított rejtekhelyről került elő.
    A határsértőkkel szemben tiltott határátlépés, a kisteherautó sofőrjével szemben pedig embercsempészet gyanújával kezdeményezett büntető eljárást a román határrendőrség.