Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az Ostrom nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál közönségdíját

2018-10-22 15:20:00

Kovács István az Ostrom című diplomafilmje nyerte el a közönségdíjat a luxemburgi CinEast filmfesztiválon - tájékoztatta hétfőn a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-t.

    A kelet- és közép európai régió filmtermését felvonultató CinEast filmfesztivált október 4. és 21. között rendezték meg Luxemburgban. Az Ostrom című filmet húsz ország mintegy 50 rövidfilmje közül választotta kedvencének a közönség.
    A Filmalap korábbi tájékoztatása szerint a 11. CinEast filmfesztivál nagydíját, első magyar filmként Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap nyerte el.
    Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Enyedi Ildikó, Janisch Attila és Szász János voltak a tanárai. A 23 perces alkotás a Filmalap támogatásával készült.
    A rövidfilm nemzetközi premierje a szarajevói filmfesztiválon volt nyáron; a budapesti Friss Hús fesztiválon a zsűri elismerő oklevelét, majd a BuSho fesztiválon a legjobb magyar rövidfilm díját nyerte el. Szeptember közepén az amerikai filmakadémia Bronz Diák Oscar-díjjal tüntette ki a magyar diplomafilmet.
    Az Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem szomszédjai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.
    Az Ostrom az Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra producerek) és az SZFE (Bosnyák Miklós producer) gyártásában, a Film Force Team (Hutlassa Tamás, Hutlassa Barna producerek), a Filmfabriq (Osváth Gábor producer) és a Vision Team koprodukciójában készült.
    A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta, az operatőr Dévényi Zoltán, a vágó Duszka Péter Gábor, a látványtervező Rajk László, a hangmérnök Balázs Gábor, a line producer D'Intino Patrícia, a gyártásvezető Hegyi Nóra volt.
    A Budapesten és Kiskunlacházán forgatott film főbb szerepeiben Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic bosnyák, Nenad Pecinar és Radoje Cupic szerb színészek mellett Trill Zsolt és Keszég László látható.