Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nemzetiségi viszály szítása miatt indul eljárás Kárpátalján a magyarellenes óriásplakátok ügyében

2018-10-22 12:40:00

Nemzetiségi viszály és gyűlölet szándékos szítása miatt indított büntetőeljárást a Kárpátalja megyei ügyészség a hétvégén a megye több járásában kihelyezett magyarellenes óriásplakátok ügyében - jelentette hétfőn az Ukrinform ukrán hírügynökség, az ügyészség sajtószolgálatára hivatkozva.

    A Kárpátalja megyei ügyészség közlése szerint október 20-ra virradóra ismeretlenek provokatív tartalmú plakátokat helyeztek el Kárpátalja több községében. Folyik a bűncselekményhez köthető személyek felderítésére irányuló nyomozás - tudatta a hatóság, amely szerint az ügyben nemzetiségi viszály és gyűlölet szándékos szítása címén indított büntetőeljárást, az ukrán büntetőtörvénykönyv 161. cikkének 1. része alapján.
    Szombat reggelre ismeretlenek Ungvár, Munkács és Beregszász környékén a főutak mellett óriásplakátokat helyeztek el a kárpátaljai magyar közösség három vezetőjének arcképével, nevével és az őket szeparatistának nevező ukrán nyelvű felirattal.
    Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó szerint orosz titkosszolgálati provokáció a magyarellenes óriásplakátok kihelyezése a megyében.