József napja van. | 2024.03.19

Tommy Vig művei szólalnak meg a Pesti Vigadóban

2018-10-21 14:50:00

Tommy Vig két műve, a Budapest 1956 és a Concerto for Orchestra hangzik el a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában a szerző vezényletével az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából október 27-én a Pesti Vigadóban.

    A műsort a programzenei Budapest 1956 nyitja, amelyben Tommy Vig a forradalom alatti élményeit fogalmazza meg a zene eszközeivel. A műsor második részében a Concerto for Orchestra című darab ősbemutatóját hallhatja a közönség, az öttételes kompozíció a szerző sport iránti megbecsülését állítja a középpontba - közölték a szervezők az MTI-vel. 
    A Concerto for Orchestra első tételét, amelynek címe Hajrá magyarok, jók vagytok!, a szerző a magyar sportolóknak és rajongóiknak komponált és az esten közreműködő MÁV Szimfonikus Zenekarnak ajánlott. A játékosság iránti szenvedélye mutatkozik meg a második és negyedik tételben, a harmadik tételt feleségének ajánlotta, a fináléban világszemléletének lényegét foglalja össze - írták a közleményben.
    Az est műsorvezetője Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke lesz. A belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a klasszikusjazz@gmail.com címen lehet.
    Tommy Vig dzsesszdobos, vibrafonos, zeneszerző, producer, zenei rendező és karmester már kisiskolás korában virtuóz dobosnak számított, nyolcévesen pedig lemezt készített Hans Koller osztrák szaxofonossal. A zenész 1956-ban az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, ahol öt évtizeden át játszott a jazz és a rock kiválóságaival, Frank Sinatrától Miles Davisig és Rod Stewarttól Michael Jacksonig. Tommy Vig több mint tíz éve ismét Budapesten él, nyomon követi a magyar kortárszenei eseményeket, és maga is komponál modern klasszikus zeneműveket.