József napja van. | 2024.03.19

Az államfő első világháborús emlékhelyeket keresett fel

2018-10-20 18:01:00

Áder János köztársasági elnök első világháborús emlékhelyeket keresett fel szlovéniai látogatásának második napján, szombaton.

    A magyar államfő a szlovéniai Tolminban katonai tiszteletadás mellett koszorút helyezett el az osztrák-magyar katonai temetőben.
    Az 1916-ban létesített temető a Vogel és a Krn hegyek közötti területért folytatott csatában elhunyt katonák nyughelye. A temető közepén található emlékmű az Osztrák-Magyar Császári és Királyi 30. Gyalogos Ezred elesett katonáinak állít emléket. A temetőben a sírokat egyszerű beton sírkő, fejfa vagy kereszt jelöli.
    A magyar államfő ezután a javorcai Szentlélek-kápolnához látogatott. A Júliai-Alpokban található Polog-hegy alatt álló templom építése szoros kapcsolatban áll az Isonzó-front véres eseményeivel, ugyanis az épületet az itt szolgáló osztrák-magyar 3. hegyidandár katonái saját kezükkel és önkéntes hozzájárulások segítségével emelték 1916-ban.
    A kápolnában kinyitható tölgyfatáblák őrzik a hegyidandár 2564 elesett katonája nevét, akik 1915 és 1917 között haltak hősi halált. A táblákon magyar, cseh, szlovák, horvát, román és osztrák nemzetiségű katonák nevei szerepelnek.
    Áder János Kobaridban szombaton ismét találkozott Borut Pahor szlovén államfővel és együtt megtekintették az első világháborús múzeumot. A múzeumban az isonzói csaták - főként a caporettói ütközet - történetét is felidézték.