Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megjelentek a külhoni irodalmi és művészeti pályázatok eredményei

2018-10-19 14:03:00

 

Döntés született az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a külhoni magyar kultúra támogatására 10 millió forintos keretösszeggel meghirdetett Irodalmi karaván és Művészeti karaván című, meghívásos pályázatairól - közölte az Emmi pénteken az MTI-vel.

 

    Mint írják, a pályázatok célja a nemzeti összetartozás és a határon túli, magyarok lakta régiók egymás közötti kapcsolatainak erősítése, a külhoni magyar írószervezetek, közművelődési intézmények, egyesületek programjainak bővítése, a kulturális értékekhez való hozzáférés szempontjából hátrányos helyzetű területek, a határon túli magyar irodalom, képző-, ipar- és fotóművészet, továbbá filmes műhelyek értékeinek megjelenítése, népszerűsítése, a kortárs irodalom és művészetek értékeinek széles rétegekhez történő eljuttatása, a határon túli művészeti műhelyek megmutatkozási lehetőségeinek bővítése.
    Az Irodalmi karaván című meghívásos pályázatra határon túli magyar írószervezetek, intézmények jelentkeztek, írócsoportok, irodalmi műhelyek felolvasókörútjainak, irodalmi rendezvénysorozatainak megvalósítására pályázva. Az öt pályázó szervezet 750 és 900 ezer forint közötti összegeket nyert el céljai megvalósításához.
    A Művészeti karaván című meghívásos pályázat a határon túli magyar képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítások, valamit filmszakmai programok megszervezéséhez és lebonyolításához nyújt támogatást. A felhívásra hat külhoni magyar művelődési intézmény pályázott. Tervezett programjaik főként filmes alkotások (kisfilmek, dokumentumfilmek) kölcsönös bemutatására, közös filmes műhelymunkára fókuszálnak. A nyertesek 700 ezer és 1 millió forint közötti támogatást kapnak.
    A pályázatok elbírálásakor előnyt élveztek azok a pályázók, akik a felolvasókörutak, kiállítások, filmbemutatók tervezése során legalább egy programot a szórványmagyarság lakta térségekbe terveztek.