József napja van. | 2024.03.19

Időjárás-jelentés

2018-10-17 20:16:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Izland fölött ciklon örvénylik, amelyhez tartozó hidegfront mentén kontinensünk északnyugati területén többnyire erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső. Szintén ciklon okoz felhős időt az Ural előterében, ahol többfelé havazik. Sekély ciklonális mező alakítja a mediterrán térség időjárását, emiatt arrafelé gyakran megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan alakul ki záporeső. Ugyanakkor szárazföldünk középső és keleti tájai fölött anticiklon található. Területén a hajnali párásság és ködfoltok feloszlása után változóan felhős az ég, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet Északkelet-Európában 0 és +5, északon többnyire 6 és 10 fok között változik. Délebbre melegebb van, ott a délutáni órákra általában 16 és 26 fok közé melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence térsége fölé váltakozó nedvességtartalmú, még enyhe levegő áramlik.

    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:
    -----------------------------------------------------
    Reggelig a Dunántúl nyugati, északnyugati részén jobbára erősen felhős lesz az ég, ott néhol jelentéktelen eső is előfordulhat, másutt főként fátyolfelhőzetre számíthatunk. Csütörtökön a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett nyugaton több, keleten kevesebb napsütés valószínű, elszórtan alakulhat ki kisebb eső, zápor. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +10 fok között várható, északkeleten lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 18 és 23 fok között alakul.