Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tomás Petrícek az új cseh külügyminiszter

2018-10-16 14:25:00

 

Csehország külügyminiszterének nevezte ki Tomás Petrícek eddigi külügyminiszter-helyettest kedden Milos Zeman köztársasági elnök. 

 

    A cseh diplomáciának ezzel három és fél hónappal Andrej Babis koalíciós kormányának megalakulása után önálló vezetője van. Eddig a külügyi tárcát az államfő megbízásából ideiglenesen Jan Hamácek belügyminiszter irányította.
    A kormánykoalíciót az Andrej Babis vezette ANO mozgalom és a Jan Hamácek által irányított Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alkotja.
    A CSSD eredetileg Miroslav Poche európai parlamenti (EP) képviselőt jelölte a tárca élére, de az államfő elutasította a kinevezését azzal az indokkal, hogy támogatta a bevándorlást, ami ellentétes a kormány külpolitikájával. Poche az elmúlt hónapokban politikai titkárként is dolgozott a külügyben Hamácek megbízásából. 
    A 37 éves Petrícek korábban Poche asszisztense is volt az Európai Parlamentben. Zeman feltétele a kinevezés előtt az volt, hogy Poche távozzon a minisztériumból. Petrícek kijelentette, hogy a miniszter kinevezésével a politikai titkári tisztség a tárcánál megszűnik. A miniszter ugyanakkor nem zárta ki, hogy Poche később tagja lesz a tanácsadói körének.
    Tomás Petrícek 1981-ben született, tagja a CSSD-nek, és 2017-ben néhány hónapig a munkaügyi és népjóléti miniszter helyetteseként dolgozott. Másfél hónapja lett külügyminiszter-helyettes.