Rudolf napja van. | 2024.04.17

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elfogadta a GVH beszámolóját

2018-10-15 14:30:00

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2017. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolót - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.

    A hivatal kiemelt figyelmet szentelt az adatalapú gazdasághoz köthető tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok feltárásának, és védte a sérülékeny, az átlagosnál kiszolgáltatottabb fogyasztókat - írták. 
    A tájékoztatás szerint a GVH a digitális gazdasággal összefüggő kereskedelmi gyakorlatok körében 2017-ben három ügyben hozott döntést iránymutató jelleggel, továbbá útmutatót tett közzé, amelyben segítséget kívántak nyújtania közösségi médiában tartalmakat, posztokat közzétevőknek.
    A GVH a közleményben ismertette, az elmúlt évben jelentősen módosultak az összefonódások ellenőrzésének szabályai. A korábbi, kérelemre induló eljárást bejelentéses rendszer váltotta fel. Változtak a küszöbszámok, illetve csökkent a versenyfelügyeleti eljárást nem igénylő tranzakciók igazgatási szolgáltatási díja, az ügyintézés határideje. 
    Az új rendszer legfőbb célja, hogy költséghatékonyabbá és rövidebbé tegye azokat a fúziókat, amelyek nem járnak a verseny érdemi csökkenésével. A megújult szabályozás hozzájárult ahhoz, hogy a 33, egyszerű megítélésű összefonódás vizsgálata átlagosan 5 nap ügyintézési időt igényeljen - közölte a GVH.
    A hatóság 2017-ben folytatta egyes piacok átfogó vizsgálatait, nyilvánosságra hozta a magyarországi új személy- és kishaszongépjármű-forgalmazás és -javítás piacai, valamint a kapcsolódó biztosítási piac működését vizsgáló piacelemzési tanulmányát. A GVH megfontolásra javasolta a gépjárművek forgalomba helyezésével kapcsolatos egyes költségek csökkentését, továbbá a kgfb-piacon a kampányidőszak visszavezetését.
    Ágazati vizsgálat indult a bankkártya-elfogadás piacán, miután a GVH észlelte, hogy a bankkártya-elfogadást biztosító vagy biztosítani kívánó kisebb kereskedők kedvezőtlenebb, a szolgáltatást nyújtó pénzforgalmi szolgáltatók számára fizetendő díjakkal, elsősorban magasabb kereskedői jutalékkal szembesülnek, mint a nagyobb kereskedők  - emelte ki a GVH.
    A hivatal bővítette az ügyfélbarát szolgáltatásokat, az eljárások versenytanácsi szakaszában lehetővé tette az online iratbetekintést a Virtuális Adatszoba alkalmazásával, amelynek révén az irat-betekintési, illetve a másolatigénylési- és kiadási folyamat egyszerűbbé, gyorsabbá és költségkímélővé vált - tájékoztatott a Gazdasági Versenyhivatal.