Gedeon napja van. | 2024.03.28

Brüsszelben tanácskoznak az európai dohánytermelők

2018-10-15 13:30:00

A közös agrárpolitika (KAP) reformjainak lehetőségei, a dohányágazat foglalkoztatási és fogyasztási kérdései, valamint a dohánypiac szabályozási keretei szerepelnek az Európai Dohánytermesztők Szövetségének (Unitab) hétfőn kezdődött 36. kongresszusán Brüsszelben.

    Tsvetan Filev szövetségi elnök köszöntőjében hangsúlyozta, az elmúlt években politikai és gazdasági szempontból is egyre nehezebb lett a dohánytermelők helyzete, ami elsősorban a termőterület nagyságának és a termelők számának csökkenésében mutatkozott meg.
    A dohánytermesztést a fogyasztás visszaszorításával, egészségügyi irányelvek bevezetésével megpróbálják kiszorítani és ellehetetleni Európában, aminek a termelők lesznek az elszenvedői - fogalmazott. A szövetségi elnök hangsúlyozta, a termelés szinten tartásához fontos a termelők és a nemzeti szövetségek erősítése, az összefogás a dohányfeldolgozókkal, valamint az ágazat érdekeinek képviselete a 2020 utáni közös agrárpolitikában.
    Az európai dohánytermelési adatokról szólva Francois Vedel, az Unitab főtitkára elmondta, a kontinensen jelenleg kevesebb mint 40 ezer regisztrált termelő dolgozik az ágazatban a két évvel ezelőtti 57 ezerhez képest. A nehéz piaci és gazdasági helyzet miatt folyamatosan csökken az európai termelők száma; a legnagyobb és leggyorsabb létszámcsökkenést Bulgária szenvedte el, a bolgár dohánytermelésben néhány évvel ezelőtt még 12 ezer, 2017-ben viszont már csak 4830 termelő dolgozott.
    A legtöbb termelőt Görögország (14 303), Lengyelország (11 900) Bulgária és Olaszország (2366) tartja nyilván, Spanyolországban, Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Svájcban 1500 alatti az ezzel foglalkozók száma, Magyarországon tavaly 882 termelő termesztett dohányt.
    Az Unitab adatai szerint Európában 2017-ben 75 ezer hektáron termett dohányt, ami nyolc százalékos csökkenés a két évvel ezelőtti adatokhoz képest. A legnagyobb dohányterület - több mint 20 ezer hektár - Görögországé, de tízezer hektárt meghaladó ültetvények vannak Olaszországban, Lengyelországban és Bulgáriában, Magyarországon csaknem 3400 hektáron termeltek dohányt.
    A tavalyi összeurópai termés 175 ezer tonna volt, ebből Olaszország több mint 56 ezer, Spanyolország 30 ezer, Görögország 26 ezer, Lengyelország 25 ezer, Bulgária 16 ezer tonnát termelt, a magyarországi termésmennyiség 2017-ben 6802 tonna volt. A négy leggyakrabban termelt fajta közül a legnépszerűbb a Virginia-fajtakör, ami 115 ezer tonnával részesül az össztermésből.
    A világ teljes dohánytermelése 5 millió 800 ezer tonna volt 2017-ben, ennek 60 százalékát Ázsiában, 23 százalékát Amerikában, 14 százalékát Afrikában és 3 százalékát Európában termelték meg. A termésből 70 százalékkal részesedő Virginia-fajtából Brazília (620 millió kilogramm), India (212 millió kilogramm) és az Egyesült Államok (194 millió kilogramm) termelt a legtöbbet, a második leggyakrabban előforduló Burleyből pedig Malawi (130 millió kilogramm) állítja elő a legnagyobb mennyiséget a világon.
    Az adatok szerint a dohánytermesztés világszerte 15 millió embert foglalkoztat, a dohányfarmok száma pedig meghaladja a 3,5 milliót.
    A háromnapos kongresszus hétfői napján a tagországok több mint kétszáz képviselője és termelője az országjelentések után a KAP-reform lehetőségeiről és a mezőgazdasági foglalkoztatás kérdéseiről tanácskozott.