Auguszta napja van. | 2024.03.29

Maradnak a légimentők

2018-10-13 11:10:00

A Miskolc Holding Zrt. tulajdonát képező Miskolc külterületén lévő repülőtér 2019. április 1 napjától, hosszútávú időre, térítésmentesen került át használatba a légimentési feladatok ellátása, működtetése érdekében a Magyar Légimentő Nonprofit Kft részére.

2018. október 12-én Pfliegler Péter MMJV Önkormányzatának alpolgármestere,
Nagy Boglárka a Magyarországi Légimentésért Alapítvány Alapítója, Várnai Beáta  Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt gazdaságfejlesztési igazgatója és Böszörményi Péter a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. miskolci Légimentő Bázisának bázisvezetője tartott sajtótájékoztatót a témával kapcsolatban.

Pfliegler Péter alpolgármester a város lakosságát szerette volna tájékoztatni, hiszen a miskolci repülőtér sorsa sok-sok embert érdekel, sokan aggódnak érte. A repülőtér a jelenlegi területének egy kisebb részén kerül kialakításra, mely a mentési feladatok ellátását szolgáló helikopter leszállásán kívül a civil gépek fogadására is alkalmas lesz. Ismertette, hogy Nagy Boglárka a Magyarországi Légimentésért Alapítvány alapítója kereste fel, mely megkeresés után azonnal megkezdődtek az egyeztetések.

Megköszönte az alapítvány, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. szakembereinek, és a Miskolc Holding Zrt. munkatársainak a feszített munkát és, hogy ilyen gyorsan sikerült a légimentés ügyét megnyugtatóan rendezni.
Beszélt arról is, hogy a repülőtér jelenlegi állapotában nem volt "fejleszthető", és azt is elmondta, hogy a jelenleg működő klub gazdasági szereplői már tettek lépéseket arra, hogy Miskolc, vagy Miskolc határában megvalósuljon egy újabb repülőtér.

Előzetesen köszönetet mondott a Minisztérium illetékes légügyi főosztályának, akik az elkövetkezendő időben az engedélyezési eljárásban részt vesznek.
A Miskolc Holding Zrt. és a Légimentő Nonprofit Kft. által aláírásra került egy szándéknyilatkozat is.

Nagy Boglárka bemutatta az alapítvány munkáját, hogy 2015-ben a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tárgyi, infra és eszköz fejlesztésének támogatása érdekében jött létre. Megköszönte az adózók adó 1%ának felajánlását is, melynek összegéből a légimentők részére a működtető kiegészíti a munkaruházatuk költségét.

Fontos, hogy a kialakításra kerülő területen megvalósulhasson az új légimentő bázis, melyen a légimentők szinte életüket töltik. Ehhez igyekszik az alapítvány forrásokat felkutatni és támogatókat találni.
A Légmentő Nonprofit Kft. vállalta a hatósági eljárások, engedélyeztetések beszerzését, lefolytatását.

Böszörmény Péter bázisvezető légimentő köszönetét fejezte ki azért, hogy a légimentők jelenlegi helyükön maradhatnak. Ismertette az engedélyezés feladatait, hogy együttes munkavégzés történik, a Miskolc Holding, a Légimentő Nonprofit Kft., a hatóság szakemberei, tervezők és alapítvány együttműködésével. Az, hogy a területen az épületek miként kerülnek fejlesztésre, az attól függ mennyi forrást tudnak bevonni.

Remények szerint az alapítvány közben járásával egy XXI. sz. követelményeknek megfelelő új bázis tud megvalósulni.

Várnai Beáta igazgató tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Miskolc Holding Zrt. tulajdonát képező Miskolc külterületén lévő repülőtér 2019. április 1 napjától, hosszútávú időre, térítésmentesen került át használatba a légimentési feladatok ellátása, működtetése érdekében a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. részére. Mivel a Holdingnak fontos a civilek támogatása, így saját költségvetése terhére az ingatlant ingyenes használatba adják át a légimentés biztosítása érdekében.