Gedeon napja van. | 2024.03.28

Konferenciát rendeznek és emlékszobát avatnak Erdőszentgyörgyön

2018-10-13 10:40:00

A Székelyföldi Napok keretében a Rhédey-család történetével foglalkozó konferenciát rendeznek, valamint Bodor Péter székely ezermester tiszteletére emlékszobát avatnak október 20-án Romániában, Erdőszentgyörgyön - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

    Az eseményt a Rhédey-kastélyban tartják, Erdőszentgyörgy önkormányzata, valamint a Bodor Péter Művelődési Egyesület szervezésében.
    A tájékoztatás szerint a konferencia két témakört ölel fel, mindkettő Erdőszentgyörgy egy-egy neves szülöttjéhez kapcsolható. A nap első felében a Rhédey-családdal és a Rhédey-kastéllyal kapcsolatosan végzett kutatás eredményeit mutatja be Fehér János művészettörténész. Majd Kinda István néprajzkutató ismerteti a Rhédey-kiállítás fejleményeit, amely elsősorban a Rhédey-család történetét, legnevesebb személyiségeit mutatná be, kiemelt hangsúllyal az Erdőszentgyörggyel és az angol királyi házzal való kapcsolatára.
    Az eseményen emlékszobát avatnak Bodor Péter székely ezermester, Erdőszentgyörgy szülötte tiszteletére. Bodor Péter készítette a valamikor Marosvásárhely főterét díszítő, zenélő kutat, amelynek hasonmása, ma is a Margit-szigeten található. Ennek makettjét készíttette el a Bodor Péter Művelődési Egyesület, amely az avatásra kerülő emlékszoba egyik látványossága lesz. Az emlékszoba a Rhédey-kastély földszintjén kap helyet, ezáltal gazdagítva a kastélyban látogatható kiállítások számát - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.