Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csecsemőgyilkosságért ítéltek el egy házaspárt és lányukat Miskolcon

2018-10-11 17:45:00

Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt ítélt el egy házaspárt és lányukat a Miskolci Törvényszék csütörtökön. A három vádlott a lány titokban szült gyermekét ölte meg. A lány apját, az ügy elsőrendű vádlottját szexuális erőszak, vérfertőzés miatt is elítélte a bíróság; 25 év fegyházbüntetést kapott.

    A vádlottak egy háztartásban éltek Boldván. Az elsőrendű vádlott tíz éven át kényszerítette vér szerinti leánygyermekét arra, hogy vele szexuális kapcsolatot létesítsen. A külvilágtól elszigetelve élő, akkor még fiatalkorú lányt az apja többször megverte és megöléssel is fenyegette, amennyiben szólni mer bárkinek a történtekről.
    A lány terhes lett és 2011-ben titokban gyermeket szült, akit apa nélkül anyakönyveztek.
    2015 év végén az akkor már felnőtt korú lány - az ügy harmadrendű vádlottja - ismét várandós lett az apjától. Ekkor a férfi és felesége, a másodrendű vádlott - aki évek óta tudott a szexuális erőszak tényéről, de az ellen semmit nem tett - közösen elhatározták, hogy a terhesség tényét eltitkolják.
    Abortuszra nem volt pénzük, de megtartani sem akarták a gyermeket, így elhatározták, hogy megölik. Az életképes csecsemőt az ágyneműtartóba rejtették, a sorsára hagyták. Az újszülött ellátatlanság miatt négy óra múlva meghalt. 
    Másnap a lány rosszul lett, mentőt hívtak hozzá, a vizsgálat során derült fény az előző éjszakai szülésre. A holttestet nyomozók találták meg.
    A Miskolci Törvényszék a férfit 25 év, feleségét 20 év fegyházbüntetésre ítélte, míg lányukra - aki egyben bűncselekmény áldozata is volt - 2 év szabadságvesztést szabott ki a bíróság, az ítélet végrehajtását 3 évre felfüggesztették.
    Az ítélet nem jogerős, a büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.