Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kétnapos tanácskozást tartanak a V4 államfői Szlovákiában

2018-10-11 16:10:00

Kétnapos tanácskozást kezdtek a szlovákiai Csorbatón a visegrádi négyek csoportját (V4) alkotó országok államfői csütörtökön.

    A találkozó fő témái az Európát érintő aktuális kihívások: a migráció, az unió jövője és a bővítés kérdései. Az államfők tárgyalnak szociálpolitikai kérdésekről is, és megvitatják a technikai fejlődés, a foglalkoztatottság növelése és az életszínvonal emelésének kérdéseit.

        Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Milos Zeman cseh köztársasági elnök Andrej Kiska szlovák államfő meghívására érkezett a megbeszélésre Szlovákiába, amely július elseje óta tölti be a V4 soros elnökségét.
        A négy államfő csütörtökön és pénteken három megbeszélést folytat, a programot közös sajtótájékoztató zárja.
        A visegrádi négyek államfői utoljára tavaly októberben találkoztak Szekszárdon, ahol a biztonságpolitikával, a körforgásos gazdasággal és az információs technológiával kapcsolatos együttműködésről folytattak tárgyalásokat.
        A visegrádi együttműködés 1991. február 15-én Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország részvételével jött létre azért, hogy segítse a közép-európai térség három rendszerváltó országának euroatlanti integrációját. Csehszlovákia kettéválásával, Csehország és Szlovákia létrejöttével 1993-ban négytagúvá vált a szerveződés. A V4-államok elnökei, kormányfői és szakminiszterei 1991 óta évi rendszerességgel, esetenként sűrűbben találkoznak.