Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Kreml nem kommentálja a gyanúsítottal kapcsolatos sajtóhíreket

2018-10-09 18:45:00

A Kreml továbbra sem kommentálja a Szkripal-ügyben London által meggyanúsított orosz állampolgárokról megjelent sajtóhíreket - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtószóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

    Emlékeztetett arra, hogy már múlt héten közölte: a Kreml nem kíván sajtóorgánumokkal és tényfeltáró csoportokkal polémiát folytatni, Moszkva hivatalos adatközlést kért Londontól a salisburyi incidens ügyében folytatott nyomozásról, de erre nem kapott választ.
    "Olyan információval dolgozni, amely a tömegtájékoztatási eszközökön keresztül jut el hozzánk, nem tudunk és nem akarunk" - mondta Peszkov.
    London szerint a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és a lánya ellen az orosz katonai hírszerzés (GU) két, feltehetően álnevet használó tisztje, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov követett el mérgezéses gyilkossági kísérletet március elején. A The Insider című orosz portállal együttműködő, Bellingcat elnevezésű brit tényfeltáró csoport azt állította, hogy Bosirov valójában Anatolij Csepiga GU-ezredes, Petrov pedig Alekszandr Miskin katonaorvos. A Bellincat szerint mindketten megkapták a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Oroszországi Föderáció Hőse címet.
    A brit fővárosban működő orosz nagykövetség kedden közölte, hogy Moszkva hivatalos csatornákon keresztül kész tárgyalni Londonnal az általa megvádolt két férfi személyazonosságáról. A képviselet felhívta a figyelmet arra, hogy a szerinte a titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló Bellingcat "spekulációit" sem a brit belügyi tárca, sem pedig a londoni rendőrség nem kívánta kommentálni.
    Kedden egyébként az MBH Megyija című híroldalon (az MBH Mihail Boriszovics Hodorkovszkij emigrációban élő orosz politikus, a Jukosz olajvállalat egykori főrészvényese nevének kezdőbetűit jelöli) a Doszje elnevezésű tényfeltáró központ - meg nem nevezett informátorokra hivatkozva - azt állította, hogy az orosz védelmi tárcánál szombaton válságtanácskozást tartottak az orosz katonai hírszerzésnek az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Hollandiában és Montenegróban elszenvedett kudarcai miatt. A források nem zárták ki, hogy a vezérkar illetékes főcsoportfőnökségénél (GU) hamarosan fejek fognak hullani.
    A hollandiai kudarcért - Hágából áprilisban kitoloncoltak négy orosz férfit, akik a holland kormány szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) komputerrendszerébe kíséreltek meg betörni - a Doszje szerint Konsztantyin Bahtyin GU-ezredest tették felelőssé, aki az orosz nagykövetségen dolgozott fedésben. Bahtyin, akiről az informátorok azt is tudni vélték, hogy Csepiga közeli barátja, állítólag nyílt telefonvonalon beszélte meg Moszkvával a tervezett kibertámadás részleteit, amelyet a holland elhárítás lehallgatott.
    Az orosz külügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint a holland hatóságok az orosz nagykövetség informatikai biztonságát tesztelő, "rutinkiküldetésben" lévő szakembereket fogtak el és utasítottak ki. Az ügy több mint fél évvel későbbi nyilvánosságra hozatalát az orosz diplomáciai tárca "provokációnak" minősítette.
    Az MBH Megyija oldalon közölt értesülések között szerepel az is, hogy Vlagyimir Putyin elnök szeptember közepén berendelte magához Igor Korobov vezérezredest, a GU parancsnokát, aki a találkozó után "rosszul lett". A névtelenül nyilatkozó informátorok szerint a tábornokot hamarosan le fogják váltani, és helyére Szergej Guzinov kerül, akit "Putyin szemeként és füleként" emlegettek.
    A brit közszolgálati műsorszolgáltató vállalat, a BBC orosz nyelvű szolgálatának híroldalán közölt kedden egy tudósítást az Arhangelszk megyei Lojga községből, amelynek több lakója is felismerte az ott született Alekszandr Miskint, aki iskolás éveit ott töltötte, mielőtt katonai pályára lépett.