Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mintegy 5,2 millió vonuló madarat számoltak meg az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevői

2018-10-09 13:14:00

Mintegy 5,2 millió vonuló madarat számláltak meg idén az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevői, akik október első hétvégéjén rögzítették megfigyeléseiket Európában és Közép-Ázsiában. 

    A 25. alkalommal meghirdetett akcióban idén 41 ország madártani szervezete, köztük Magyarország BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt. Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában a tavalyinál több, legalább 956 helyszínen, több mint 5,2 millió madarat figyelt meg a 25 ezer résztvevő - közölte az MME kedden az MTI-vel.
    Az összegzés szerint Magyarország idén is jól szerepelt az országok közötti játékos versenyben: a résztvevők tekintetében az első, a helyszínek számát tekintve a második, a látott madarak számlálásában harmadik helyen végzett. 
    A legtöbb helyszínen a hollandok végeztek megfigyeléseket és a legtöbb madarat is ők rögzítették. 
    A leggyakoribb három madárfaj Magyarországon a seregély, az örvös galamb és a nyári lúd volt, míg nemzetközi viszonylatban a csilpcsalpfüzikét, a seregélyt és az apácaludat figyelték meg a legtöbb alkalommal az első három helyen.