Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felrobbant egy lőszerraktár Ukrajnában, evakuálják a környékbeli lakókat

2018-10-09 12:01:00

Felrobbant egy lőszerraktár keddre virradóra Ukrajna északi részén, a Csernyihiv megyében lévő Icsnya településnél - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

    Sérültekről egyelőre nem érkeztek jelentések. Nincs hír arról sem, hogy mi okozta a robbanásokat.
    Az első detonációk helyi idő szerint hajnali fél négy tájban történtek. Szemtanúk beszámolói szerint a településen a környékbeli házak ablakai betörtek, a csillárok kilengtek a detonációk következtében. A lőszerraktárban a robbanások után tűz ütött ki, a láng- és füstoszlopok kilométerekre ellátszanak.  
    A településen pánik tört ki, volt, aki gyalog menekült a városból. Közben a hatóságok rövid időn belül megkezdték a környéken lakók kimenekítését buszokkal, körülbelül három óra alatt 3-5 kilométeres körzetből több mint 10 ezer embert evakuáltak. A lőszerraktár 16 kilométeres körzetéből, mintegy 30 településről összesen csaknem 20 ezer embert terveznek ideiglenesen kiköltöztetni. Az utakat és a légteret lezárták. A hatóságok Csernyihiv terület egészén korlátozó intézkedéseket rendeltek el, így a terület határvidékén is, amely Oroszországgal és Fehéroroszországgal határos.
    Volodimir Hrojszman miniszterelnök a helyszínre utazott.