Gedeon napja van. | 2024.03.28

MKIK: biztos és jól fizető munkahelyet szeretnének a fiatalok

2018-10-08 14:52:00

A munkahely biztonságát és a fizetést tekintik a legfontosabbnak a pályaválasztás előtt álló hetedik osztályos fiatalok a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idei pályaorientációs kutatása alapján.

    Az MKIK hétfői közleménye szerint a megkérdezett 9071 diák 95 százaléka szeretne továbbtanulni. A kutatás szerint 32-32 százalék a hivatásos sportot vagy az állatgondozói pályát választaná, 30-30 százalék pedig számítógépes munkával szeretne foglakozni vagy szakácsként helyezkedne el.
    A megkérdezettek 36 százaléka diplomát, 23 százalékuk szakmát és érettségit szeretne, 15 százalékuk szakképzettség megszerzését tervezi, 12 százalék pedig szakgimnáziumi érettségit tenne.
    A diploma, valamint a szakma és az érettségi megszerzését a diákok negyedének-negyedének javasolják a szülei, 22 százalékukat pedig nem befolyásolják a döntésben.
    A pályaválasztás jelentős részben összefügg a szülők iskolai végzettségével, sokan az internetről tájékozódnak - írták. Hozzátették, hogy a döntést az életkörülmények is meghatározzák, hiszen a hátrányos környezetben felnövők kevésbé törekvők. A diplomaszerzést leginkább a fővárosi szülők szorgalmazzák - olvasható a közleményben.