Emma napja van. | 2024.04.19

Babis szerint a választások eredménye nem lesz befolyással a cseh kormánykoalícióra

2018-10-07 12:04:00

Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke szerint a hétvégi csehországi helyi önkormányzati és részleges szenátusi választások eredménye nem lesz befolyással a kormánykoalícióra.

    "A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) gyenge szereplése nem fogja befolyásolni a kormánykoalíciós együttműködést" - jelentette ki Babis vasárnapra virradóra Prágában, sajtótájékoztatón. 
    A cseh kormánykoalíciót az ANO és a CSSD alkotja, a kormány pedig Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) támogatásával kapott bizalmat a képviselőházban.
    Andrej Babis a választások eredményét az ANO nagy sikerének minősítette, de elismerte: bántja, hogy mozgalma Prágában elvesztette korábbi pozícióit és sikertelen volt. A régiók többségében és a többi nagyvárosban egy-két kivétellel azonban az ANO megerősödött. 
    "Az ANO mindenki számára nyitott, ezért támogatnak minket az emberek" - vélekedett Babis.
    A részleges szenátusi választáson a vasárnap reggel nyilvánosságra hozott végleges eredmény szerint az ANO-nak 10 jelöltje jutott tovább az egy hét múlva sorra kerülő második fordulóba. Ennél sikeresebb - 11 továbbjutóval - csak az ellenzéki Polgári Demokratikus (ODS) volt.  A CSSD-nek öt jelöltje jutott tovább, holott a párt a mostani választásokon 13 szenátori helyet védett. Az eredmény azt jelenti, hogy a CSSD jelentősen meggyengül és valószínűleg elveszíti a felsőházi elnöki tisztségét is.
    "Nincs okunk az ünneplésre, de a sikertelenség sem fatális" - nyilatkozta Jan Hamácek bel- és külügyminiszter, a CSSD elnöke éjjeli sajtótájékoztatóján. Hamácek pozitívnak tekinti, hogy míg a tavaly októberi képviselőházi választáson pártja a 7. helyen végzett, most az eredmények alapján az ötödik helyen. "Ez a stabilizáció irányába mutat" - jegyezte meg. A közszolgálatoi televízióban megszólaltatott elemzők szerint a párt a mélyponton van. A rendszerváltás után először például egyetlen képviselője sem lesz a prágai önkormányzatban. Hasonló helyzetben vannak a kommunisták is. 
    "A választási eredmény azt jelzi, hogy az ODS lehet az ANO alternatívája, a párt megerősödött" - nyilatkozta Petr Fiala, az ODS elnöke. Szerinte az ANO mozgalom baloldali és a Babis-kormány pedig "félig komunista", s rossz irányba viszi az országot. 
    Fiala kijelentette, hogy a helyi önkormányzatokban az ODS kész együttműködni mindenkivel, kivéve a kommunistákat. "A kommunistákkal való együttműködést a párt egy korábbi döntése megtiltotta és továbbra is érvényben van" - mondta Fiala újságíróknak.
    Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) számára a hétvégi választások eredménye sikertelenség - ismerte el Vojtech Filip pártelnök. Újságírók szerint az eredmény egyértelmű kudarc, amely megingathatja Filip elnöki pozícióját is. 
    Az ellenzéki Cseh Kalózpárt és a TOP 09 párt vezetői elsősorban a sikeres prágai eredményeket emelték ki. Petr Gazdík, Polgármesterek és Függetlenek (STAN) elnöke úgy vélte, hogy a mostani voksolás országos szinten is megerősítette a független helyi jelöltek pozícióit.