Auguszta napja van. | 2024.03.29

Visszalépett az olasz kormány, csökkenti a deficitcélt

2018-10-03 16:20:00

Brüsszelnek szóló jelzésként értékelte a szerdai olasz sajtó, hogy a római kormány a költségvetési tervezetben szereplő deficitcél "enyhítéséről" döntött. A részletek bejelentése azonban egyelőre késik. 

         A kormány éjszakába nyúló ülésen döntött a következő három évre tervezett GDP-arányos deficitcél újabb módosításáról.             Giuseppe Conte miniszterelnök, két helyettese Luigi Di Maio az Öt Csillag Mozgalom (M5S), Matteo Salvini a Liga vezetője, valamint Giovanni Tria pénzügyminiszter sürgősségi megbeszélése Brüsszel és a piacok megnyugtatására szolgált. A római pénzügyi tárcától kiszivárgó hírek szerint lázas munka folyik, és ismételt kormányülésen határoznak a részletekről. A szerdára beígért kormányülést azonban óráról órára halasztják.  
    A Corriere della Sera legnagyobb olasz napilap értesülései szerint a Conte-kormány úgy döntött, a 2019-es deificitcélt 2,4 százalékon hagyja, de utána ezt évről évre csökkenti: 2020-ban a korábban tervezett 2,4 százalékról 2,2-re, 2021-ben pedig 2 százalékra. Olasz elemzők szerint az intézkedés felgyorsítja az adósságráta visszaszorítását. 
    A korrekció azonban ismételt újraszámolásra kényszeríti az olasz kormányt, amely az idő ellen fut, hogy a vélgleges költségvetési csomag elkészüljön az október 20-i bemutatásig. Olasz sajtóértesülések szerint a jövőre kitűzött 2,4 százalékos defiticél teljesítéséhez még 15-20 milliárd euró hiányzik. Luigi di Maio úgy nyilatkozott, a kormányszakértők "ollóval a kezükben" igyekeznek csökkenteni a felesleges költségvetési kiadásokat. 
    Valójában a két kormánypárt kevésről hajlandó lemondani választási ígéreteik betartását tartva szem előtt: az M5S ragaszkodik az állampolgári jogon járó alapjövedelem bevezetéséhez, a Liga pedig nem akarja halasztani a nyugdíjreformot. Olaszország leminősítésétől tartva, engedtek nyomásgyakorlással vádolva Brüsszelt. Matteo Salvini közösségi bejegyzéseiben egyenesen kijelentette, Róma kártérítést kér az EU-tól az Olaszországot ért piaci támadás miatt. Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnökének szavaira, miszerint az olasz kormány bedönti az euró-övezetet, Salvini kijelentette, csak józanokkal hajlandó tárgyalni. 
    Az Európai Parlamentben tárgyaló Paolo Savona, olasz EU-ügyi miniszter, akit a római kormány árnyék pénzügyminiszterének tartanak, tagadta, hogy Olaszország az euróból való kilépését fontolja. "A líra nem tér vissza, az euróban maradunk" - mondta Paolo Savona.  
    Az olasz újságok szerint ennyire "zavaros" költségvetési tervezete még nem volt Olaszországnak. Úgy vélik, ha az M5S és Liga nem tudja minél gyorsabban megvalósítani választási ígéreteit, egyetlen kiútnak az előrehozott választásokat fogják tartani.