Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megkezdte működését Szerbia legmodernebb börtöne

2018-10-01 16:50:00

Megkezdte működését Szerbia legmodernebb büntetés-végrehajtási intézete hétfőn a Belgrádtól alig 20 kilométerre fekvő vajdasági Pancsován (Pancevo).

    Az új börtönben 500 rab, egészen pontosan 300 elítélt és 200 előzetes letartóztatásban ülő számára van hely. A 24 ezer négyzetméteren elterülő intézmény 10 objektumból áll, a komplexumot több száz kamera figyeli. A biztonságra emellett a legkorszerűbb műszaki berendezésekkel ügyelnek, ezért már az épülő börtönt "szerb Alcatraznak" nevezte a média. 
    Alcatraz kis sziget a San Francisco-öbölben, az 1934 és 1963 között ott működő maximális biztonságú börtönről vált hírhedtté. Ott töltötték büntetését a két világháború közötti időszak legismertebb gengszterei, köztük Al Capone vagy George R. Kelly.
    A pancsovai börtön két éven keresztül épült, és kialakítása során figyelembe vették a legkorszerűbb európai uniós előírásokat.
    A börtön építését az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (Council of Europe Development Bank - CEB) 18 millió euróval, a szerb kormány pedig 5 millió euróval finanszírozta. A cellák felszerelését a pozarevaci, szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica), valjevói és nisi börtönök lakói készítették, akik korábban a fegyintézetek által szervezett fa- és fémmegmunkáló képzésen vettek részt.