Gedeon napja van. | 2024.03.28

MLBKT: a növekedés folytatódását jelzi a szeptemberi BMI

2018-10-01 11:01:00

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 53,8 pont, ami jelzi, hogy a válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az index kisebb az augusztusi 56,0 értéknél, de a nyolcadik legmagasabb szeptemberi 1995 óta, és nagyobb az 52,8 pontos hosszú távú szeptemberi átlagnál - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) az MTI-vel.

    Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag magasabb volt, 57,1 pont, leginkább az elmúlt két év értékének köszönhetően.
    A foglalkoztatottsági index, az elmúlt időszaktól eltérően, szeptemberben növekedésre utal, második alkalommal két hónap csökkenés után. Az szeptemberi index magasabb az augusztusinál, és a második legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta.
    A termelési mennyiség indexe csökkent augusztusi értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, amivel már harminchetedik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve.
    Az új rendelések indexe gyengült, de 50,0 pont feletti értéke az új rendelések állományának emelkedését jelzi az előző hónaphoz viszonyítva.
    A szeptemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem némileg lassult. Az index értéke tizenegy hónapja ismét 50,0 pont alatt van, és az idei a második legalacsonyabb szeptemberi érték. 
    A vásárolt készletek első alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, de enyhe ütemben. Az idei szeptemberi indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a hetedik legnagyobb szeptemberi.
    A beszerzési mennyiség indexe nőtt augusztusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt, így a beszerzési mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a tizenharmadik legmagasabb szeptemberi adat. 
    A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradt, amivel az árak további növekedését jelzi a válaszadók szerint.
    A késztermékkészletek szintje szeptemberben alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de a csökkenés üteme nem túl erős. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és a hatodik legkisebb 1995 óta - jelezte az MLBKT. 
    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent augusztushoz képest, de továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harminckilenc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindex értéke is csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt, ami az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését jelzi.