Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: biztosítani kell az elüldözött keresztények visszatérését

2018-09-28 09:05:00

Biztosítani kell Szíriában és másutt a világban, hogy visszatérhessenek lakóhelyükre azok a keresztény közösségek, amelyek ezer éve ott éltek, de a vallásuk miatt elüldözték őket - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a New York-i ENSZ-közgyűlés egyik kísérőrendezvényének vitájában, helyi idő szerint csütörtök este.

    Magyarország - más ENSZ-tagállamokkal közösen - pénteken egy saját kísérőrendezvényt is szervezett a témában, Üldöztetésből szabadság: keresztény kisebbségek, vallási pluralizmus veszélyben címmel. A szervezésben részt vett az Egyesült Államok, a Vatikán, a Fülöp-szigetek, Libanon és Irak is.
    Szijjártó Péter programjában kétoldalú találkozó is szerepelt Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövettel.
    A külügyminiszter kifejtette, hogy keresztény országként Magyarország felelősséget érez a keresztény közösségek sorsáért, és szomorúan tapasztalja, hogy a világban sokfelé a teljes felszámolás veszélye fenyegeti ezeket a közösségeket.     Ennek elejét kell venni - szögezte le, emlékeztetve arra, hogy ez a leginkább üldözött vallási közösség.
    A csütörtöki rendezvény elsősorban a szíriai fegyveres konfliktusban háborús, illetve emberiesség elleni bűnöket elkövetők felelősségre vonásának szükségességével foglalkozott, az úgynevezett pártatlan és független nemzetközi mechanizmus (IIIM) keretében. 
    Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a közel-keleti stabilitás egyértelmű európai érdek, és a stabilitás visszaállításának előfeltétele, hogy az ott elkövetett bűnök felelőseit megbüntetik. 
    Csak így lehet garantálni azt is, hogy ugyanezek a bűnök nem ismétlődnek meg - tette hozzá.
    Mint mondta, Magyarország 1990 óta erőteljesen támogatja azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy megbüntessék azokat, akik súlyosan megsértik a nemzetközi jogszabályokat, illetve a humanitárius szabályokat. Így tett már a délszláv háborúk idején is. Magyarország jelenleg tagja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának is, és kiemelt felelőssége van abban, hogy a bűnök elkövetői elnyerjék büntetésüket.
    Beszélt a miniszter arról is, hogy Közép-Európára nagy hatással van a közel-keleti helyzet, emellett térségünknek sok nehézséggel és kihívással kellett megküzdenie szabadságáért, hogy eljusson a demokratikus berendezkedéshez, a szabadságjogok garantáltak legyenek. 
    Számos alkalommal kellett megbirkózni külső beavatkozási kísérlettel is, és a régió több alkalommal nagyhatalmak játszóterének bizonyult. A Közel-Kelet most számos tekintetben hasonló megpróbáltatásokon megy át - hangoztatta Szijjártó Péter.