Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2018-09-27 20:50:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    
    A Skandináv-félsziget fölött ciklon örvénylik, melynek felhőrendszere a Kelet-európai-síkság nagy részét beteríti, illetve a Brit-szigetek felett jócskán elnyúlik nyugatra az Atlanti-óceán felé. Frontjai mentén erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik az eső. A Jón-tenger térségében egy határozott alacsonynyomású központtal rendelkező légörvény található, ami heves időjárási eseményeket; orkán erejű szelet, felhőszakadást eredményez. Ezzel szemben szárazföldünk többi részén anticiklon okoz nyugodt, eseménytelen időt, így ott a napsütést csak kevés felhő zavarja, hajnalban helyenként pára, illetve ködfoltok is kialakultak. A hőmérséklet a legmelegebb órákra a középső tájakon általában 12, 18 fok közé emelkedik, de nyugatabbra fokozatosan magasabb értékeket tapasztalhatunk. A legmelegebb Spanyolország déli részén van, ott 30 fok fölé, sőt 35 fokig is felmelegszik a levegő. A Kárpát-medence időjárásában lényegi változás nem történik, de egyre kevesebb helyen számíthatunk talajmenti fagyra.
    
    Várható időjárás az ország területén péntek estig
    -------------------------------------------------

    Éjszaka túlnyomóan derült idő lesz, átmenetileg pára, illetve ködfoltok is kialakulhatnak. Pénteken derült, napos idő várható, de az északi és keleti vidékeken lehetnek kissé felhősebb körzetek. Csapadék nem lesz. A légmozgás jobbára mérsékelt marad.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul, a fagyra érzékeny területeken lehet ennél hűvösebb is.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 19 és 23 fok között várható.