Auguszta napja van. | 2024.03.29

Négy új elnökségi tagot választott a tenisz szövetség

2018-09-26 18:29:00

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szerdai rendkívüli közgyűlésén négy új elnökségi tagot választottak. 

    Bekerült a vezető testületbe Gém Péter korábbi korosztályos válogatott játékos, a szövetség felszereléseit biztosító Dorko cég alapítója; Bársony Farkas, a PricewaterhouseCoopers elnökségi tagja; Dudik János korábbi római diplomata; valamint Viszló Csaba, a fehérvári Kiskút sportegyesület vezetője.
    A megjelent 161 tag elsőként módosította az MTSZ alapszabályát, amelynek értelmében a szervezet tagjai kötelezik magukat arra, hogy a jövőben a sporttevékenységükkel, valamint a szakszövetségben folytatott egyéb tevékenységükkel összefüggésben keletkezett vitás ügyeikben nemcsak a bírósághoz, illetve egyéb hatósághoz, hanem a sajtónyilvánossághoz sem fordulnak mindaddig, amíg azt a szövetség arra hatáskörrel és illetékességgel felruházott szerve jogerősen el nem bírálta, és a rendelkezésre álló felülvizsgálati lehetőséget ki nem merítették.
    Markovits László, volt Davis Kupa-játékos, a Vasas SC elnöke a tanácskozás elején emlékeztetett arra, hogy hétfőn Szabó Tünde sportért felelős államtitkár jelenlétében lezajlott egy egyeztetés Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke, valamint a szövetség működését bírálók - többek között Markovits László, Sávolt Attila és Babos Csaba - között, amelyen Markovits idézete szerint az államtitkár erősen javasolta Szűcs Lajosnak, hogy a rendkívüli közgyűlést ne tartsák meg, hanem a magyar tenisz családnak adjanak 30 napot egy alapszabály szerinti rendes közgyűlés összehívására.
    Markovits szerint az alapszabály módosításával akarják elhallgattatni azokat, akiknek építő, kritikus véleményük van a szövetség működésével kapcsolatban, s ezt "nem tartja barátságosnak". Hozzáfűzte: szerinte mások a magyar tenisz legfontosabb kulcskérdései annál, mint az alapszabály módosítása, s azon a véleményen volt, hogy a jelenlegi két legsikeresebb hazai teniszező, a válogatottbeli szereplést a közelmúltban lemondó Fucsovics Márton és Babos Tímea aggályait figyelembe kellene vennie a szövetség vezetésének. 
    "Nem lehet véletlen, hogy négy elnökségi tag lemondott és a két éljátékosunkkal nem ért szót a szövetség vezetése" - jelentette ki a Vasas SC elnöke, aki szerint aránytalanul sok szó esik a kirakatról, ugyanakkor például 2017 áprilisa óta nem találhatóak meg az elnökség határozatai a szövetség honlapján.
    Markovits javasolta, hogy cseréljék fel a napirendi pontokat, s előbb kerüljenek terítékre az általuk megfogalmazott kérdések, s csak utána válasszanak új elnökségi tagokat. Ezt az előterjesztést a közgyűlés leszavazta, majd Szűcs Lajos levezető elnök úgy fogalmazott, hogy a folyamatosan szót kérő Markovits megpróbálja "széttrollkodni" a közgyűlést. 
    Bár Markovitsot, Temesvári Andreát és Sávolt Attilát is jelölték az elnökségi tagságra, egyikük sem vállalta azt. Utóbbi szeretett volna szót kapni a közgyűlésen, ám mivel az alapszabály szerint nem volt felszólalási joga, ezért ezt a lehetőséget nem kapta meg Szűcs Lajos levezető elnöktől.
    Sávolt később az MTI-nek elmondta: visszautasítja, hogy őt Fucsoviccsal, Babossal, Temesvárival és Markovitscsal együtt a magyar tenisz ellenzékének nevezzék, s hogy önös, hatalmi érdekből folytatják a harcukat. 
    "Eleve szürreális az a kép, hogy mi vitatkozunk a magyar tenisz jövőjéért azokkal az emberekkel, akik nemhogy a profi tenisz közelében nem voltak, hanem globálisan a teniszről is kevés fogalmuk van" - utalt a szövetséggel fennálló vitájukra. 
    "Engem a sárga földig lehet döngölni, meg lehet hurcolni, de olyan nincs, hogy a tenisz szövetség vezetése az idők végezetéig nem gyakorol önkritikát" - mondta, majd visszautasította Richter Attila főtitkár azon állítását is, miszerint 30 milliós követeléssel állt volna elő, majd azzal folytatta, gondolkozik azon, hogy a jó hírneve megsértése miatt beperelje a bíróságon a főtitkárt.
    A négy új elnökségi tag megválasztása után a tagság meghallgatta Juhász Gábor sportigazgató rövid beszámolóját a szövetség 2012-től 2020-ig tartó, majd 2016 decemberében kiegészített középtávú szakmai koncepciójáról. 
    Végezetül Richter Attila 40 percben válaszolt Markovitséknak az MTSZ működésével kapcsolatos aggályaira, amelyek szerint nem minden tagszervezet számára átláthatóak a szövetségi viszonyok, nem felelősségteljes a szövetségi iroda gazdálkodása, a szakmai programok pedig nem teljeskörűen kidolgozottak.
    A főtitkár pontról pontra cáfolta a felvetéseket, majd zárásként azt mondta: "mindenféle szenzációs pletykák keringenek a teniszpályák körül, amelyeket kizárólag a rosszindulat hajt és a tájékozatlanságból adódnak, pedig bárkinek, aki ezekre direkt rákérdezett, megadtuk a választ - természetesen a titoktartási előírások betartásával."
    "Kérdezni kell és csak azután vádaskodni" - fogalmazott Richter, aki a bírálatok körülbelül öt százalékát tartja csak jogosnak, viszont ígéretet tett arra, hogy tételes válaszai hamarosan a szövetség honlapján is olvashatóak lesznek.
    A tagság egy tartózkodás mellett elfogadta a főtitkár által adott válaszokat. 
    Szűcs Lajos MTSZ-elnök a közgyűlés után azt mondta, hamarosan személyesen keresi meg Fucsovics Mártont és Babos Tímeát annak érdekében, hogy újra vállalják a szereplést a magyar válogatottban.