Auguszta napja van. | 2024.03.29

Történelmi mélypontra került a horvát szociáldemokraták támogatottsága

2018-09-26 14:43:00

A legnagyobb horvát ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) támogatottsága 15 éve nem volt ilyen mélyponton, a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) viszont tovább tudta növelni a támogatottságát - jelentette a horvát sajtó szerdán.

    A Crobarometar szeptemberi felmérése szerint a HDZ továbbra is a legnagyobb támogatottságnak örvend, így a párt az első helyen végzett 29,2 százalékkal, és harmadik hónapja nő a támogatottsága. Az SDP bár egyelőre stagnál, megalakulása óta a legalacsonyabb a népszerűsége, 17,2 százalék.
    A két nagy párton kívül az 5 százalékos parlamenti küszöböt az Élőlánc politikai szervezet (Zivi Zid) 12,6 százalékkal és a Híd Függetlenek Listája (Híd) 8,3 százalékkal lépte át. Előbbinek csökkent, még utóbbinak nőtt a támogatottsága az elmúlt hónapokban. 
    Horvátország évek óta rossz irányba halad - ezt jelenleg a szavazók 73 százaléka gondolja így. A kormány politikájával a megkérdezettek 63 százaléka nem ért egyet.
    Szakértők szerint az SDP zsákutcába került, ahonnét nincs kiút, a párton belüli ellentétek teljesen megbénítják az SDP-t.
    Úgy vélték: az SDP csaknem ötven tagja, köztük parlamenti képviselők, akik közel áltak Zoran Milanovic volt miniszterelnökhöz, a párt korábbi vezetőjéhez, most elégedetlenek, mert úgy érzik elvesztették az ellenőrzésüket a politikai szervezet fölött, és ezért megpróbálják akadályozni annak a csoportnak a munkáját, amely megpróbálja konszolidálni az SDP-t. Ezt teszik már két éve, amióta Davor Bernardic átvette a párt vezetését - mondták.
    Az elmúlt egy-két hónapban több parlamenti képviselő is kilépett az SDP-ből, köztük a Milanovic-kormány egy volt minisztere is. A tagság egy része, valamint több elnökségi tag Bernardic lemondását követeli, ő azonban hallani sem akar arról, hogy önként távozzon a párt éléről.