János napja van. | 2019.06.26 | MNB középárfolyam:

Időjárás-jelentés

2018-09-25 16:33:36

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
        
    Északkelet-Európa fölött ciklon örvénylik, melynek hidegfrontja a Fekete-tengeren át egészen a Balkán-félszigetig húzódik. A front vonulását többfelé jelentős mennyiségű csapadék kíséri. Európa nyugati része fölött egy nagykiterjedésű anticiklon hatására szinte zavartalan a napsütés. A két légköri képződmény közös áramlási rendszerében viharos széllel hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árasztotta el a szárazföld középső és északi területeit. A hőmérséklet csúcsértéke kontinensünk nagyobb részén többnyire 10 és 18 fok között változik, de a Skandináv-félszigeten a 10 fokot sem éri el. A mediterrán térségben ugyanakkor még meleg, nyári az idő. Többfelé 30 fok fölé melegszik fel a levegő, sőt Görögországban és az Ibériai-félszigeten 38, 39 fokot is mérnek. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább a fent említett anticiklon alakítja: csendes, nyugodt időre számíthatunk, viszont igen erős lesz az éjszakai lehűlés.

    
    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------

    Kedden a gomolyfelhő-képződésből főként keleten valószínű néhol még záporeső, majd éjszakára mindenütt kiderül az ég. Szerdán napos, száraz idő lesz, az ország északi felén kissé megnövekszik a fátyolfelhőzet. Az északnyugati szél a Dunántúlon is jelentősen mérséklődik éjszakára, majd szerdán helyenként megélénkül a délnyugatira, délire forduló szél.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban többnyire -1 és +4 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken akár -4, -5 fokig is lehűlhet a levegő, talajmenti fagyra pedig nagy területen kell számítani. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 14 és 18 fok között várható.