Auguszta napja van. | 2024.03.29

Könnygázgránáttól sérültek meg gyermekek egy rendőrségi bemutatón

2018-09-25 13:15:00

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt gyanúsítottként hallgattak ki egy győri főtörzsőrmestert, mert egy könnygázgránáttól öt gyermek könnyebben megsérült áprilisban egy rendőrségi bemutatón a városban - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség kedden az MTI-vel. 

    Az idén április 21-én a Készenléti Rendőrség győri épületében egy általános iskola első osztályos tanulóinak tartottak rendőrségi bemutatót. A bemutató fegyverzettechnikai részét végző rendőr a gyanú szerint lehetőséget biztosított - a könnygázgránátok, illetve a könnygázspray kivételével - a fegyverzeti anyagok megtekintésére, emellett felnyitotta egy könnygázgránát műanyag védőfóliáját, szemléltetve annak szaghatásait.
    A bemutató végén az egyik tanuló a főtörzsőrmester figyelmét kijátszva, korábbi tiltása ellenére megszerezte az egyik könnygázgránátot és elhelyezte egy gránátvetőben. A már töltött gránátvetőt egy másik gyermek működésbe hozta.
    A kilőtt könnygázgránát mechanikai, illetve irritáló hatása következtében 5 gyermek könnyű sérülést szenvedett, továbbá a helyiségben tartózkodó további 83 ember - 76 tanuló, 5  pedagógus és 2 rendőr - testi épsége, egészsége közvetlen veszélyhelyzetbe került - áll a közleményben.
    A Központi Nyomozó Főügyészség a foglalkozási szabályok megszegése miatt bekövetkezett eset miatt augusztus 30-án gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrt. A főtörzsőrmester és védője a gyanú ellen panasszal élt, amelyet a Legfőbb Ügyészség elutasított.