Auguszta napja van. | 2024.03.29

Merkel: a kormánypártok túl sokat foglalkoztak önmagukkal, ezen változtatni kell

2018-09-24 14:39:00

A német kormánypártok az utóbbi hónapokban túl sokat foglalkoztak magukkal, ezen változtatni kell - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben.

    Pártja vezető testületeinek ülése előtt tett nyilatkozatában kiemelte, hogy az éppen egy éve tartott szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás "nehéz kihívást" jelentő eredményt hozott, ami a kormányalakítás elhúzódásában is megmutatkozott. 
    Ezért is nagyon fontos, hogy a kormánypártok mostantól "az emberek problémáinak megoldásával" törődjenek.
    Eddig túl sokat foglalkoztak saját magukkal, és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője, Hans-Georg Maassen ügyében első próbálkozásra helytelen döntést hoztak, mert nem vették figyelembe kellőképpen, hogy "mi mozgatja teljesen jogosan az embereket, amikor előléptetésről hallanak".
    "Nagyon sajnálom, hogy ez megtörténhetett" - mondta Angela Merkel. A döntést felülvizsgálták és megváltoztatták, és a kormány ezentúl teljes mértékben a "szakmai munkára" összpontosít. Így a jövő hétfőn, október 1-jén ülést tart a koalíciós egyeztető tanács, és döntést hoz a Volkswagen csoport dízelbotrányában érintett dízelüzemű járművek átalakításának ügyében - fejtette ki a kancellár.
    Hans-Georg Maassen egy lapinterjúban kétségbe vonta egy videófelvétel eredetiségét, amely külföldinek tűnő embereket üldöző németeket ábrázol, ezért a koalíció egyik tagja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a leváltását követelte. A felvétel Chemnitzben készült augusztus végén, egy német megölése után, a bűncselekménnyel külföldieket gyanúsítanak. Az emberölés demonstrációkhoz vezetett, amelyeken több erőszakos esemény történt.
    A kormánypártok vezetői - Angela Merkel, Horst Seehofer belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke és Andrea Nahles, az SPD elnöke - kedden abban egyeztek meg, hogy Hans-Georg Maassen államtitkár lesz a belügyminisztériumban, jóval magasabb fizetésért, és érkezése miatt nyugdíjaznak egy SPD-s kötődésű államtitkárt, Gunther Adlert.
    A megegyezés felháborodást váltott ki, mindenekelőtt szociáldemokrata körökben. Ezért a három pártelnök vasárnap módosította a döntést, az új megállapodás szerint Hans-Georg Maassen európai és nemzetközi ügyekkel foglalkozó belügyminiszteri tanácsadóként folytatja pályafutását, fizetése az új pozíciójában nem változik, és nem nyugdíjazzák Gunther Adlert.