József napja van. | 2024.03.19

Szili Katalin: "Nekünk, magyaroknak Fiume az emlékek városa"

2018-09-22 15:34:21

Nekünk, magyaroknak Fiume (Rijeka) az emlékek városa: a Kormányzói Palota, a Tengerészeti Akadémia, vagy éppen maga a kikötő és vasöntvényei, a hullámtörő gátja, mind mementói egy letűnt kornak - emelte ki beszédében Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton a Magyar Napok Fiumében című rendezvény ünnepélyes megnyitóján.

    Mint mondta: 150 évvel a horvát-magyar kiegyezés évfordulójára emlékezve meg kell említeni, hogy Fiume halász városból fejlődött nagyvárossá, amely egyben a világ tizedik legnagyobb és legmodernebb kikötője volt az első világháború előestéjén. "Virágzó olasz-horvát-magyar kultúra, prosperáló gazdaság és kereskedelem, fejlődő ipar és haditengerészet volt jelen" - hangsúlyozta. 
    Szavai szerint ebben a multietnikus környezetben fejlődött ki az a városi öntudat, a fiumei identitás, mely mai napig gyakorolja hatását és a alkalmassá teszi a Fiumét a 2020-as Európa Kulturális Fővárosa címre. 
    A horvát-magyar sorsközösséget tekintve kiemelte: az együttélés során a két nemzet csupán 1848-ban fordult fegyverrel egymás ellen, majd a 20. század viharai törték meg kapcsolatukat. Szili Katalin reményét fejezte ki, hogy a 21.században a horvátok és a magyarok viszonyát a kölcsönös, mély barátság hatja majd át.
    Úgy vélte: ehhez megfelelő kezdet volt, hogy Magyarország elsők között ismerte el a független Horvátországot 1992. január 15-én, valamint Magyarország fontos szerepet játszott Horvátország 2013. július 1-jei európai uniós csatlakozásának előmozdításában. 
     "Az egymásrautaltság, az egymáshoz tartozás jellemezte múltunkat, s ma is csak közös együttműködésben őrizhetjük, védhetjük meg és fejleszthetjük tovább a keresztény és nemzeti hagyományainkra épülő Európánk" - mondta végezetül a miniszterelnöki megbízott.
    Szili Katalin Vojko Obersnellel, Fiume polgármesterével közösen nyitotta meg a háromnapos, művészeti, kulturális és gasztronómiai programokkal teli rendezvénysorozatot, majd megköszönte a polgármesternek és a város vezetésének, hogy lehetővé tették az eseményt.
    A Zágrábi Magyar Intézet és a zágrábi magyar nagykövetség szervezésében, valamint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) tengermelléki-fennsíki megyei egyesülete társzervezésében létrejött rendezvénysorozat színes programokkal várja a látogatókat. 
    Szombaton különböző kézműves foglalkozásokkal, népzenével és néptánccal, valamint gasztronómiai különlegességekkel bemutatkozik a település testvérvárosa, Csepel. Gólyalábas, óriásbábos szabadtéri játékával, Az ördögszántotta heggyel a pécsi Bóbita Bábszínház is szerepel, továbbá látható lesz Érdi-Harmos Réka fotókiállítása, valamint fellép a Budapest Music Show roma zenekar, a Hurdy-Gang együttes és a Bohemian Brass Band.
    Vasárnap a korzón számos horvátországi magyar néptáncegyüttes szórakoztatja majd községet, míg a rijekai HMDK alapszervezet székhelyén a Határon Túli Magyarságért Alapítvány Tárházról házra című vándorkiállítása lesz látható, amely a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő baranyai kulturális örökségekből mutat be egy válogatást. 
    A rijekai művészmozi a Puskás Hungary című magyar életrajzi filmet vetíti.