József napja van. | 2024.03.19

A Nébih élménypedagógiai programjaival bővült a Minipolisz gyermekváros

2018-09-22 14:34:00

Élménypedagógiai programokat kínáló és hasznos ismereteket közvetítő tereket adott át a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a budapesti Minipolisz interaktív gyermekvárosban szombaton.

Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a megnyitón kijelentette, hogy a gyermekváros különleges világát mostantól az agrártárca is a magáénak érezheti, hiszen játékos formában helyet kaptak a kiállításban az élelmiszerlánchoz kapcsolódó ismeretek, például a tudatos vásárlás, az élelmiszerpazarlás megakadályozása, a felelős állattartás, az állategészségügy vagy az erdőtüzek megakadályozása.

A Nébih "ételt csak okosan" című modulja a tudatos vásárlást, az élelmiszerbiztonságot, a helyes kézmosást és a biztonságos ételkészítést mutatja be, a "maradék nélkül" program pedig arra tanít, hogy az élelmiszer ne a hulladékgyűjtőkben végezze - közölte.   

Hozzátette, hogy a berendezett terek között egy konyha is helyet kapott az élelmiszerek helyes tárolásának bemutatására, de a gyerekek kipróbálhatják a Nébih-ellenőrök és az állatorvosok munkáját is. Emellett elsajátíthatják a felelős állattartás alapszabályait, a farmnak berendezett sarok pedig ismerteti, hogyan jut el a tej a gazdálkodóktól a fogyasztókig.     

A fogyasztói ismeretek megjelenítését az oktatásban az élelmiszerlánc kockázatmentesítési stratégiája is említi, tavaly óta pedig kormányhatározat rendelkezik arról, hogy a szükséges ismereteket a legfiatalabbaknak is át kell adni - mondta Zsigó Róbert.     

Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő üdvözölte, hogy a magyar családok európai viszonylatban is sok állatot tartanak kedvtelésből. A felelős állattartás szabályait éppen ezért a legkisebbekkel is meg kell ismertetni - tette hozzá. A Nébih ennek érdekében interaktív foglalkozásokon hívja föl a figyelmüket arra, hogy a tej a gondos állattartás eredménye, de a megnyitott terekben a gyermekek megismerhetik többek között az állatorvosi ellátást, valamint annak eszközeit is - közölte. Pallós László arra számít, hogy a Nébih foglalkozásai hamar népszerűvé válnak és hozzájárulnak ahhoz, hogy a felnövő nemzedék ne csak gyermekként, hanem egész életében szeresse az állatokat.     

Máté Xénia Gabriella, a Minipolisz ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a gyermekváros 7 éve nyílt meg és 3 éve működik jelenlegi helyén, ezer négyzetméteren, Budapest belvárosában. A gyermek-felnőtt szerepcserére épülő játékokon és az oktatóprogramokon keresztül a felnőttek is találkozhatnak újdonságokkal, de az intézmény jelentősége leginkább abban rejlik, hogy a gyermekként átélt élmények nagyon sokszor meghatározzák a pályaválasztást és akár egy egész életpálya kiteljesedéséhez is elvezethetnek - tette hozzá.