József napja van. | 2024.03.19

Súlyosan megsebesített egy férfit a medve Csíkszentkirályon

2018-09-22 11:20:00

Súlyosan megsebesített egy mezőn dolgozó 53 éves férfit egy medve a székelyföldi Csíkszentkirály határában - közölte a Maszol.ro portál a Hargita megyei önkormányzat közleményére hivatkozva. 

    A férfi a falu határától mintegy 800 méterre készítette elő a szénát bálázásra, amikor a támadás történt. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke videofelvételt tett közzé a közösségi oldalán, melyen az egész felsőtestén, karjain és az arcán is bekötözött áldozat a kórházi ágyon nyilatkozva elmondta: azt hallotta, hogy ugatnak a kutyák, hozzájuk közelített, amikor a bokrok közül egy anyamedve támadt rá.
    A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus közölte: még péntek este telefonon beszélt Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszterrel, és a minisztérium illetékeseivel kérvén, hogy sürgősen engedélyezzék a veszélyes állat "kiemelését" (kilövését vagy elszállítását). Közölte: ígéretet kapott arra, hogy már hétfőn megadják az engedélyt.
    Korábban a minisztérium a veszélyes bocsos medvéknek csak az áttelepítését hagyta jóvá, ezt azonban az érintett vadásztársulatok a szükséges felszerelés és szaktudás, illetve befogadó fél hiányára hivatkozva nem hajtották végre. Borboly Csaba arra figyelmeztetett a közleményben, hogy továbbra is megoldatlan a bocsos medvék elszállítása, mert szinte lehetetlen egy időben több állatot befogni. 
    Ezen a héten ez volt a második eset, hogy medve támadt emberre Hargita megyében. Az év eleje óta 11 személy került kórházba a székelyföldi megyében medvetámadások következtében. 
    Romániában gyakorivá vált, hogy medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. 
    Tavaly a Környezetvédelmi Minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztériumi engedéllyel ki lehet lőni vagy áttelepíteni a veszélyes állatokat. 
    Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány, a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.