József napja van. | 2024.03.19

Matolcsy: kilenc szellemi műhely működik majd a "bölcs várban"

2018-09-22 11:03:00

Kilenc szellemi műhely működik majd a "bölcs várban", a tudás házában, az épületben egyebek mellett 3 doktori program, köztük a Széchenyi Egyetem angol nyelvű doktori iskolája, 2 alapítvány, könyvkiadó és érmekiállítás is helyet kapott - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke pénteken azon a rendezvényen, amelyen átadták az egykori budai Óvárosháza felújított épületét a budai Várban.

    A jegybank elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: "jelképes téren, jelképes helyen, jelképes időben" adták át a korábban már majdnem teljesen lerombolt épületet.
    Az épület is azt jelképezi, hogy Magyarország 2010 után megtalálta helyét a világban, Kelet és Nyugat között jelképes hídfőállást teremtett - mutatott rá Matolcsy György.
    Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte: korunkban kulcskérdés az innováció, a másként, megújulva gondolkodás képessége, lehetősége. "Ezzel fontos élnünk, ha azt szeretnénk, hogy Magyarország és Budapest Európa innovációs központja legyen" - mondta a miniszter.
    Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: már most a negyedik ipari forradalom korát éljük, ennek megértéséhez és elfogadásához a társadalom innovációra való képességét is erősíteni kell. El kell fogadtatni, hogy már a közeljövőben a mesterséges intelligencia a mindennapok része lesz, könnyen elképzelhető, hogy robotok lesznek a "munkatársaink". Nem kell félni a robotoktól, a gépek irányításához mindig szükség lesz az emberekre - mondta a miniszter.
    Palkovics László szerint annak ellenére, hogy kis ország Magyarország, büszkék lehetünk az innovációban már eddig elért eredményeinkre. A további fejlődés érdekében a kormány határozott célja, hogy a 2020-ra GDP 1,8 százalékára növeli a kutatás plusz fejlesztésre, illetve az innovációra fordítható összegek nagyságát - jelezte a tárcavezető.
    A Pallas Athéné Alapítványok értékteremtő munkájának köszönhetően 2014-ben kezdődtek el az egykori budai Óvárosháza régészeti és műemléki kutatásai. A teljes körű felújítás eredményeként az Óvárosháza történelmi jelentőségéhez méltó, ugyanakkor a 21. század kihívásainak megfelelő épületként született újjá. 
    A csaknem 800 éves múltra visszatekintő épület rekonstrukciójának és műemléki helyreállításának költsége mintegy 4  milliárd forint volt. Az épület a Pallas Athéné Domus Sapientiae (PADS) Alapítvány tulajdona - közölte az Optima Befektetési Zrt. az MTI-vel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány