József napja van. | 2024.03.19

Hátrányos helyzetű vidéki iskolák kaptak új mosdókat

2018-09-22 09:05:00

Több mint 250 gyermek higiéniás körülményein javít idén az Iskolamosdó Felújítási Program.

Ebben az évben négy hátrányos helyzetű vidéki általános iskola elavult vizesblokkjának teljes felújítására került sor az Unilever által kezdeményezett Iskolamosdó Felújítási Programban, amely 2015-ös indulásaóta több mint 3000 gyermek iskolai higiéniás körülményeit tette korszerűvé és kellemesebbé. A közönségszavazással megválasztott nyertes tanintézmények közül szeptember 21-én a révleányvári Kántor Mihály Általános Iskolában és a hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskolában vehették át az újjáépített mosdókat a gyerekek.

Az Unilever Magyarország Kft. negyedik éve folytat a vállalkozó szféra és a kormányzat támogatásával országos kampányt annak érdekében, hogy minél több hátrányos helyzetű vidéki kisiskola modernizálhassa elavult vizesblokkjait. 2015 és 2017 között összesen 37,8 millió forint folyt be a felújítási alapba a vállalat saját fogyasztóinak meghirdetett akcióiból, amelyet további pénzadományokkal éértékes hozzájárulásokkal – például építési anyagokkal, fürdőszobai felszerelésekkel, fuvarozással éönkéntes munkával – egészítettek ki a versenyszférábóérkező nagyvonalú támogatók.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is többmillió forintot és számos támogatói adományt gyűjött össze az IskolamosdóFelújítási Program, így összesen négy kisiskola mosdóinak átfogó renoválására kerülhetett sor a nyári szünet alatt.

A korábbi gyakorlatnak megfelelően 2018-ban is nyilvános szavazással dönthettek a Program honlapján a látogatók arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítségével kiválasztott nyolc tanintézmény közül melyikben történjen meg a teljes körű mosdófelújítás. A március 1. és május 31. között lezajlott voksoláson a legtöbb szavazatot sorrendben:

 

a Hetvehelyi Általános Iskola,

a Pilisjászfalui Dózsa György Általános Iskola,

a Gyöngyszem Német Nemzetiségű Általános Iskola

és a Kántor Mihály Általános Iskola Révleányvári Tagintézménye nyerte.

Közülük 2018. szeptember 21-én a révleányvári Kántor Mihály Általános Iskolában és a hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskolában átadásra kerültek a modernizált vizesblokkok a diákok, tanárok, szülők, a település vezetői, valamint Programban részvevő vállalatok és a kormányzat képviselőinek jelenlétében.

A révleányvári iskola igazgatója, Oláhné Terjék Erzsébet beszédében megköszönte a Domestos és a támogató partnercégek összefogását, aminek eredményeképp a gyerekek új mosdókkal kezdhetik a tanévet.

Ezt követően Deák Bertalan, a 435 fős Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere fejezte ki köszönetét a Program résztvevőinek és valamennyi nagyvonalú támogatónak, hangsúlyozta, hogy az iskola központi szerepet játszik a település életében, így nagy öröm, azt látni, hogy a gyerekek birtokba vehetik az új felújított mosdókat.

Dr. Hörcsik Richárd, a választókerület országgyűlési képviselője a Iskolamosdó Felújítási Program kapcsán elmondta, hogy köszönettel tartozik mindenkinek azért az összefogásért, aminek eredményeképpen mindkét iskolában megújulhattak a vizesblokkok. Kiemelte, hogy ennek a vállalati összefogásnak látható eredménye van és az igényeknek megfelelően ott segít, ahol valóban szükség van rá.

Az Unilever Magyarország Kft. képviseletében Turóczi Bálint márkamenedzser kitért arra beszédében, hogy nagy öröm számukra, hogy az elmúlt hónapok munkájának eredményét láthatja a kisdiákok mosolyában. Hisznek abban, hogy fontos visszaadniuk a helyi közösségeknek, amellyel a jövőt építik, ezért is foglalkoznak kiemelten a gyerekekkel, és az ő megfelelő higiéniás körülményeinek a biztosításával.

Hasonlóan ünnepélyes körülmények között került sor a hercegkúti Gyöngyszem Német Nemzetiségi Általános Iskolában a felújított mosdó átadójára is. Az eseményen Götzné Frikkel Mária iskolaigazgató elmondta, hogy örömmel értesültek, hogy pályázatukkal mosdófelújítást nyertek, így a Domestos és a támogató vállalatok segítségével új, modern mosdókkal várták vissza a diákokat.

Ezt követően Rák József, a 655 fős észak-magyarországi község polgármestere köszöntötte az esemény résztvevőit, kiemelve, hogy nagy köszönettel fogadták az Unilever Magyarország Kft. és a támogató partnerek felajánlásait, az új mosdóval a 90 éves iskola méltóképp tudja betölteni központi szerepét a település életében.

Az iskola vezetőjének beszéde után Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és Turóczi Bálint márkamenedzser reményüket fejezték ki, hogy a jó szándékbóés erős összefogásból táplálkozó hasznos kezdeményezés több ezer gyermeket segít még hozzá szebb és korszerűbb higiéniás körülményekhez a jövőben.

A 2018-as Iskolamosdó Felújítási Program támogatói:

Emberi Erőforrások Minisztériuma, Klebesberg Központ, Ökomenikus Segélyszervezet, Munkaadóés Gyáriparosok Országos Szövetsége, Waberer's Szemerey Logisztika Kft., Zalakerámia Zrt., Laufen CZ s. r. o. Magyarországi Közvetlen Képviselet, Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt., Stiebel Eltron Kft., PPG Trilak Kft., TEKA Magyarország Zrt.