József napja van. | 2024.03.19

Varga: tovább kell erősíteni az eredményes magyar-kazah kapcsolatokat

2018-09-21 17:38:00

A magyar-kazah együttműködés az elmúlt húsz évben sikeres volt, tovább kell erősíteni az eredményes kapcsolatokat - mondta a pénzügyminiszter pénteken Karcagon.

    Varga Mihály a karcagi tiszteletbeli kazah konzulátus alapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott: minden ember vágya, hogy megismerje, honnan származik, kik voltak az ősei, mert e nélkül a történelemben sem talál kapaszkodót, nem találja helyét a világban. 
    Hozzátette: az örökségül kapott kun-kipcsak gyökerekhez ragaszkodni kell. A kipcsak török nép volt a középkorban, ma a türk nyelvcsalád egyik ágának megnevezése.
    Varga Mihály az elmúlt húsz év eredményei között említette, hogy Magyarország és Kazahsztán egymás stratégiai partnerévé vált. Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök szeptember elején részt vett a türk nyelvű államok tanácskozásán a kirgizisztáni Csolpon-Atában. 
    Kiemelte: a magyar és a kazah fővárost már közvetlen légi járat köti össze. Jelezte, hogy 2017 végére megduplázódott a kereskedelmi forgalom a két ország között. 
    Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő elmondta: Magyarországon Karcag volt az első vidéki város, ahol kazah konzulátus létesült. 
    Hozzátette:a kazah-magyar kapcsolatok az elmúlt két évtizedben folyamatosan erősödtek. A stratégiai partner Kazahsztánnal sikeres gazdasági kapcsolatok létesültek, beleértve a vetőmagtermesztést és a gyümölcs- és növényfajták genetikai megőrzését.
    Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a kazah kapcsolat a közös gyökerek, a kipcsak származás miatt különösen fontos a nagykunsági embereknek. A 2006-ban a hivatalba lépő kormány nem tartott igényt a konzul és a konzulátus munkájára, a karcagi konzulátus felfüggesztette működését - mondta, hozzátéve, a 2010-es kormányváltást követően elhárultak az akadályok, a konzulátus folytathatta munkáját. Horváth Lászlót 2012-ben ismételten felkérték a tiszteletbeli kazah konzul tisztségének betöltésére. 
    Az eseményen Horváth László azt mondta: a rendszerváltás után a kazahok is keresték az identitásukat, "az ottani kunok szemében mi vagyunk a legnyugatibb kazahok". 
    A kazahok tehát rokonaikat is tisztelik a magyarokban, és ennek felismerése egyre szorosabb kapcsolatok ápolására ösztönöz - jegyezte meg.
    Az ünnepségen Dobos László, Karcag polgármestere (Fidesz-KDNP) is fontosnak nevezte a magyar-kazah kapcsolatok ápolását és elmélyítését.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány