József napja van. | 2024.03.19

AM: a tavalyinál több kukorica teremhet idén

2018-09-21 17:13:00

A kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyinál valamivel több kukorica teremhet az idén, napraforgóból pedig a múlt évihez hasonló mennyiséget takaríthatnak be a gazdák - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Az államtitkár az aratási koordinációs bizottság ülését követően kiemelte, hogy a kilátásban lévő hektáronkénti termésátlagok kedvezőek, meghaladják az elmúlt öt év átlagát.
    Ismertette, kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát takarították be. Az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt. Az időjárás és a csapadékmennyiség miatt az idén is 7 millió tonna alatti terméssel számolnak, tavaly 6,62 millió tonna termett - mondta.
    Kifejtette, a napraforgó mintegy háromnegyedét már betakarították a 604 ezer hektárt kitevő területről, a termésátlag az idén, a tavalyihoz hasonlóan, hektáronként 3 tonnát tesz ki. Becslések szerint napraforgóból 1,8 millió tonnát takaríthatnak be a gazdák - tette hozzá az államtitkár.
    Közölte, a szója 60 ezer hektáros vetésterületének 20 százalékról takarították be a termést. A hozam 2,5 tonna körül alakul hektáronként.
    A burgonyát a terület 74 százalékáról szedték fel, a termésátlag 24,6 tonna körül alakul hektáronként.
    A cukorrépa betakarítása is megkezdődött: a 15 ezer hektárt meghaladó vetésterület két százalékáról 19 ezer tonnát takarítottak be - sorolta.
    Szavai szerint keresleti piac van Európában. Németországban a becslések alapján a tavalyihoz képest 38 százalékkal kevesebb kukorica termett, Lengyelországban pedig az összes gabonatermés közel 15 százalékkal csökken. A kiesések az ottani felhasználási szükségletek miatt komoly keresletet támasztanak a magyar termények iránt - mondta.
    Közölte: a gazdálkodók 170 ezer hektárról jelentettek be különböző káreseményeket, az elmúlt hetekben tapasztalható aszály miatt 80 ezer hektárra nőtt az aszálykáros terület.
    Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke elmondta, a kukorica és a napraforgó terméseredmények az ország egészét nézve a csapadékmennyiség miatt rendkívül eltérők, gazdaságokon belül is.
    Beszélt arról is, hogy időben megkezdődhetett a vetés. Az őszi káposztarepcével a jövő évi terület 90 százaléka már be van vetve, az őszi árpa vetése 3-5 százaléknál tart, és a napokban megkezdődik az őszi hibrid búza vetése is. Őszi búza vetésterülete tavaly 950 ezer hektár volt, idén 968 ezer hektáron terveznek vetni.
    A GOSZ elnöke kiemelte, hogy idén tavasszal a gabonaárak megváltoztak, az előző három évben a tonnánkénti 40 ezer forint körüli árak voltak jellemzők, az aratási szezon 3-4 ezer forinttal magasabban indult. Jelenleg a búza ára tonnánként 55 ezer forintnál kezdődik, a minőségi vagy javító búza 58-60 ezer forinton érhető el a piacon. A kukorica tonnánkénti ára 46 ezer forinttól indul.