Emma napja van. | 2024.04.19

PM: a gazdaságpolitika legfontosabb kihívása a versenyképesség javítása

2018-09-21 16:50:00

A magyar gazdaságpolitika legfontosabb kihívása a versenyképesség javítása - mondta Turóczy László, a Pénzügyminisztérium (PM) versenyképességért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, a magyar vállalkozások nemzetközi versenyképességéről tartott konferencián.

    A helyettes államtitkár a konferencia nyitóelőadásában hangsúlyozta, a gazdasági növekedés gyorsításához túl kell lépni a hagyományos pénzügyi megközelítésen. Olyan szakpolitikákat kell találni, amelyek a fiskális hiány növelése nélkül, a monetáris politika eszköztárán túlmenően képesek lesznek arra, hogy gyorsítsák a gazdasági növekedést - tette hozzá.
    Turóczy László felidézte, hogy a magyar gazdaság dinamikus növekedési pályán áll, amely kedvező egyensúlymutatókkal jár együtt. Ugyanakkor rámutatott, hogy a gazdasági növekedés szerkezetében a termelékenység szerényen bővült az elmúlt években, éppen ezért növelni kell Magyarországon a termelékenységet.
    A helyettes államtitkár kiemelte, a versenyképesség szempontjából fontos kihívás a munkaerőpiac, az innováció és az állam működése.
    Kifejtette, a magyar munkaerőpiacon a foglalkoztatási szint elérte az európai uniós átlagot, a munkanélküliség alacsony, a gazdaság egyre több területén látszik munkaerőhiány, a munkaerőtartalék pedig egyre szűkül. A munkaerőpiacon problémát jelent a munkaerő mobilitásának alacsony szintje is.
    Úgy vélte, a gazdasági növekedést egyre inkább az innováció vezérli, ezért a fontos nagyobb tudás és a termelékenység javítása. A magyar vállalati szektor innovációs tevékenysége azonban szerény a nyugat-európaihoz képest, a nagyvállalati tudástechnológia lassan megy át a kis- és középvállalati szektorba - jegyezte meg.
    Előadásában Turóczy László megemlítette, hogy a beigazolódott a tavalyelőtt kötött hatéves bérmegállapodás jogosultsága, dinamikus bérnövekedést eredményezett, a vállalatok jövedelmezőségét nem ásta alá.
    A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta, nemzetközi példák alapján a kormány létrehozta a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot, amely javaslatokat dolgoz ki a versenyképesség javítására, véleményeket fogalmaz meg. Példaként említette, hogy a tanács javaslatát figyelembe véve, a kormány több intézkedést vezetett be például a bürokrácia csökkentésére.
    Chikán Attila volt gazdasági miniszter, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára a magyar gazdaság versenyképességének közép-kelet európai összehasonlításáról tartott előadásában kiemelte, hogy az intézményrendszerre, a termelékenységre és a társadalmi egyenlőtlenségre nagyobb figyelmet kell fordítani.
    Az elmúlt években a magyar gazdaság fejlődött a kedvező nemzetközi környezetben, de nem tudott felzárkózásba kezdeni, nem került közelebb Nyugat-Európához, és a közép-kelet európai országok körében is gyenge a teljesítménye - jegyezte meg Chikán Attila.