József napja van. | 2024.03.19

Megkondulnak a harangok a Béke napján

2018-09-20 19:44:00

Magyarországon is megkondulnak a harangok a Béke napján, szeptember 21-én, pénteken - olvasható a Miniszterelnökség MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

    Mint írják, csatlakozva a Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódó nemzetközi felhíváshoz, szeptember 21-én, pénteken 18 óra és 18 óra 15 perc között Magyarországon is országszerte megkondulnak a templomok harangjai, hogy a béke nemzetközi világnapján felhívják a figyelmet az első világháború lezárásának 100. évfordulójára, valamint a 30 éves háború 1648-as lezárásának évfordulójára, ezzel emlékeztetve mindenkit a béke megőrzésének fontosságára.
    A Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház is támogatja a kezdeményezést, amelyet a plébániák, parókiák és gyülekezetek figyelmébe ajánlottak.
    A felhívásra eddig számtalan németországi templom - Berlin, Hamburg, Drezda, Lipcse, Bamberg és Köln -, hétszáz csehországi és szlovákiai templom és Észtország lutheránus templomai is jelentkeztek. Mellettük Dánia, Franciaország, Finnország és Írország is részt vesz a kezdeményezésben.
    A kezdeményezéshez csatlakozók a https://sharingheritage.de/en/ringing-bells-across-europe/ honlapon jelezhetik részvételi szándékukat.