Gedeon napja van. | 2024.03.28

A koreai békeszerződés aláírása nagy előrelépés lenne

2018-09-19 10:35:00

Nagy előrelépés lenne ha, ha még idén aláírnák az Észak- és Dél-Korea közti békeszerződést - mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatornán szerda reggel annak kapcsán, hogy Phenjanban találkozott a két koreai vezető.

    Vannak vitás kérdések, de van előrelépés is, és ez sokkal jobb, mint a feszültség - fűzte hozzá.
    Észak-Korea nagyon óvatosan akar haladni a leszerelés, atommentesítés terén, az Egyesült Államok ugyanakkor e téren gyors és határozott lépéseket vár. A gazdasági együttműködés fellendítése érdekében 200 dél-koreai vállalati vezető utazott az elnökkel Észak-Koreába. Nem zárható ki, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt idővel meghívják az Egyesült Államokba - mondta a szakértő.
    A két Korea egyesítéséről azonban úgy vélekedett: rövid távon nem reális. Az észak-koreai lakosság lelkesedik érte, de az észak-koreai vezetés nem annyira, mint ahogy Dél-Korea sem, hisz félti magas életszínvonalát. Továbbá a térség nagyhatalmai sem biztos, hogy jó szemmel nézik, ha létrejön egy közel 80 milliós nagyhatalom a Koreai-félsziget egyesítésével - magyarázta Kis-Benedek József.
    Szerdán Phenjanban Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közös nyilatkozatot írt alá és közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Észak-Korea az atomfegyver-mentesítés irányába mutató konkrét lépésekbe egyezett bele és hozzájárul ahhoz, hogy nemzetközi szakértők jelenlétében véglegesen leszereljék a nukleáris létesítményeket.