Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó Moszkvában: a kollektív büntetésnek a sportban sincs helye

2018-09-18 11:41:00

A kollektív büntetésnek a sportban sincs helye - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Moszkvában a közmédiának, mielőtt tárgyalt Pavel Kolobkov orosz sportminiszterrel.

    Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a kollektív bűnösség elve semmi jóra nem vezet, ezért Magyarország elvi alapon ellenzi azt, hogy ha egy ország bizonyos sportolóiról bebizonyosodik, hogy doppingvétséget követtek el, akkor az ország összes sportolóját az alapján eltiltsák.
    Szerinte ez elfogadhatatlan, egyesével kell elbírálni az ilyen eseteket. Így "az orosz sportolók kollektív megbüntetését elfogadhatatlannak és erkölcstelennek is tartjuk" - mondta.
    Miért kellene bűnhődniük olyan sportolóknak, akik soha nem nyúltak tiltott szerekhez, csak azért, mert egyes honfitársaik azt megtették? - tette fel a kérdést a külgazdasági és külügyminiszter.
    Hozzátette, Oroszország sportnagyhatalom, évente több mint 500 nagy sportrendezvénynek ad otthont, ezeken az idén is több mint ezer magyar sportoló vesz részt.
    Ezért a magyar-orosz sportügyi együttműködés kiemelten fontos, ahogyan az olimpiai bizottságok partneri kapcsolata is - zárta szavait Szijjártó Péter.