Gedeon napja van. | 2024.03.28

Palkovics: az unió következő költségvetésének a kutatást és a digitalizációt kell szolgálnia

2018-09-17 17:28:00

Az EU következő költségvetésében a kutatás-fejlesztést, a digitalizációt és a kohézió erősítését kell előtérbe állítani - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Friends of Cohesion (a kohézió barátai) országcsoport konferenciájának sajtótájékoztatóján hétfőn Budapesten.

    Rámutatott: azok a kihívások, amelyekkel az uniónak szembe kell néznie, leginkább a technológiai fejlődésből következnek, ezért meg kell erősíteni az innovációs kutatási képességet.
    Günter Oettinger, az Európai Bizottság költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős biztosa a sajtótájékoztatón kiemelte: a tagállamoknak meg kell érteniük, hogy Nagy-Britannia kilépése miatt csökkennek az EU forrásai, így kevesebb uniós pénz áll majd rendelkezésre a kohézióra is.
    Palkovics László magyar újságíróknak elismételte, a magyar kormány álláspontja szerint az érvényes uniós kohéziós politikai ajánlat nem elfogadható, miután nem lehet a kohéziós politika részévé tenni a migráció segítését. "A kohéziós politikában maradjunk az eredeti elveknél" - mondta.
    Günter Oettinger jelezte, a következő uniós költségvetési időszakban mintegy 80 milliárd euróval csökkennek az unió felhasználható pénzeszközei, ezt meg kell érteni a tagországoknak is, a források mérséklésé azonban minél kevésbé fájdalmasan kell megvalósítani. Továbbra is cél, hogy az EU egyes államai közötti fejlettségbeli, így az egy főre eső GDP alapján meglévő különbségeket mérsékeljék - jelezte.
    Palkovics László elmondta: a konferenciát azzal a céllal rendezték meg, hogy a kohéziós politika, különösen "az intelligens Európa" politikai célkitűzéseit megvitassák az innováció, a digitalizáció, a többéves pénzügyi keret és a kohéziós szabálytervezetek tükrében. Kiemelte: a kohéziós politika ügye minden uniós tagállam számára fontos, hiszen csak ennek segítségével lehet erős és sikeres Európa. 
    Hangsúlyozta: a találkozón megnyugtatóak voltak Günter Oettinger uniós biztos szavai, miszerint az Európai Bizottság nyitott arra, hogy érdemi kompromisszumokat kössön a tagállamokkal a források csökkentésének mértékéről és módjáról. A mostani találkozó fő témái, kapcsolódva a 2020 utáni többéves pénzügyi kerethez kapcsolódó bizottsági elképzelésékhez, a kutatásfejlesztés megerősítése, a digitalizáció fejlesztése, amelyek a következő költségvetési ciklusban meghatározó területek lesznek a kohéziós politikában.
    Az innovációs és technológiai miniszter rámutatott: Európa lemaradásban van a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordított kiadásokat tekintve mind az Egyesült Államoktól, mind Ázsia fejlett országaitól. Jelezte: a konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a jövőben ezért több pénz kell fordítani erre a területere.
    A miniszter szerint a megbeszélésen világossá vált, hogy az uniós tagállamok eltérő véleményen vannak a kohéziós politika pénzügyi kereteiről, annak felhasználási módjáról. Jelezte: Magyarország el akarja kerülni, hogy a 2021-2027-es költségvetési ciklusban a szegényebb tagországok forrásait csökkentsék, a kohézióra, felzárkózásra felhasznált pénzeszközöket más célokra, így például a migrációra fordítsák. Világossá vált, hogy az álláspontok közelítésére szükség van, így az ilyen jellegű rendezvények a közeljövőben még hangsúlyosabbá válnak - emelte ki Palkovics László.