Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga Mihály: a családi kedvezménynek köszönhetően átlagosan 262 ezer forint adót spóroltak a szülők tavaly

2018-09-16 10:35:00

Tavaly mintegy 288 milliárd forintot hagyott a kormány a családoknál, 23,5 milliárddal többet, mint 2016-ban. A családi kedvezménynek köszönhetően átlagosan 262 ezer forint adót spóroltak a szülők tavaly - tájékoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-t.

    A tavalyi 288 milliárd forintos összeg több mint húszszorosa annak, amit a balliberális kormányok az utolsó évükben adókedvezményként adtak a családoknak - tette hozzá a tárcavezető. 
    Kiemelte: évről évre egyre több pénz marad a kisgyermekeseknél, az előzetes számítások szerint a kétgyermekes kedvezmény emelésének és a keresetek folyamatos emelkedésének köszönhetően a családi kedvezmény révén megtakarított összeg az idén meghaladhatja a 310 milliárd forintot is.
    Varga Mihály elmondta: a személyijövedelemadó-bevallások adatai szerint majd minden negyedik magánszemély csökkentette adóját a családi kedvezménnyel.  2011-től 2019-ig - az előzetes számítások szerint - 2250 milliárd forintot hagy a kormány a családoknál adó- illetve járulékkedvezmény formájában.
    A családi adókedvezmények hazai rendszerét 2011 eleje óta az állandóság és a kiszámíthatóság jellemzi. Az adóügyekben ez mindenkor fontos, és különösen igaz ez azokra az előírásokra, amelyek a gyermekvállalást kívánják elősegíteni, támogatni - fogalmazott a pénzügyminiszter. A nyolc évvel ezelőtti szabályokat felidézve elmondta, hogy 2010-ben még az előző, szocialista-liberális kormány adórendszere volt érvényben, amikor mindösszesen 12 milliárd forintot fordított az állam családi adókedvezményre, és a nagycsaládosoknak járt csupán néhány ezer forintos havi enyhítés.
    2017-ben a gyermekvállalás elismert költségeként 288 milliárd forint maradt a családoknál, 23,5 milliárddal több, mint 2016-ban. Technikailag az összeg 80 százalékával a fizetendő személyi jövedelemadót csökkentették az érintettek, a maradék összeggel pedig a járulékot. 2014 óta ugyanis a személyi jövedelemadó mellett az egészségügyi és a nyugdíjjárulékból is levonható a családi kedvezmény, utóbbi címén tavaly 56 milliárd forint maradt a családoknál - részletezte a bevallási adatokat Varga Mihály.
    A tavalyi év nagy nyertesei a kétgyermekesek voltak, akik 2017-ben 60 ezer forinttal költhettek többet gyermekeikre, mint egy évvel korábban. Varga Mihály megjegyezte, hogy a kétgyermekesek családi adókedvezményének 2016 és 2019 közötti duplázása - mely szerint jövőre már havi 40 ezer forint lesz a kétgyermekes szülőknél hagyott összeg - demográfiai szempontból is lényeges lépés lehet.
    Varga Mihály emlékeztetett, hogy ez volt a második olyan év, amikor a szerzett jövedelmek bevallásával a magánszemélyeknek nem kellett bíbelődniük. A tavaly szerzett jövedelmekről az elszámolást ugyanis a NAV mintegy 5 millió állampolgárnak készítette el.