Andrea napja van. | 2024.04.18

Az Európai Bizottság javaslatot tett a terrorfenyegetettség elleni hatékonyabb küzdelemre

2018-09-12 14:23:00

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Ügyészség megerősítésére a határon átnyúló terrorfenyegetettség elleni hatékonyabb küzdelem érdekében szerdán.

    A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a javaslat kulcseleme, hogy felhatalmazást biztosít az Európai Ügyészségnek a határon átnyúló terrorizmus elleni küzdelemre.
    Az uniós intézmény a meglévő hiányosságokat egyebek mellett összehangolt nyomozások által pótolja majd. Feladatkörébe tartozna a több uniós országot érintő terrorista ügyekkel foglalkozó tagállami hatóságok és uniós ügynökségek irányítása és munkájuk összehangolása. 
    Hatékonysága érdekében áttekintést nyerne a terroristák tevékenységéről az által, hogy könnyebben hozzáférhetne a tagállamoktól származó információkhoz. Helyzeténél fogva unió-szerte hatékonyabban gyűjthetné az információkat és oszthatná meg azokat, a többi között az uniós ügyészségi együttműködési szervezettel (Eurojust) és az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetével (Europol), valamint unión kívüli országokkal.
    Jelenleg 22 uniós tagállam vesz részt az Európai Ügyészségben: Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Németország, Görögország, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovénia és Szlovákia.
    A bizottság új szabályokat javasolt a terrorista tartalmak eltávolítására az internetről. A javaslat szerint egyértelmű szabályok hatálya alá kerül minden olyan internetes platform, amely az Európai Unióban kíván szolgáltatást nyújtani, annak megakadályozása érdekében, hogy terrorista tartalom terjesztése céljából visszaéljenek ezekkel a szolgáltatásokkal. Emellett erőteljes biztosítékokat vezet be arra vonatkozóan, hogy megóvják a véleménynyilvánítás szabadságát az interneten, és gondoskodjanak arról, hogy az intézkedések kizárólag a terrorista tartalmakat célozzák.
    A tájékoztatás szerint mivel a terrorista tartalmak a felbukkanásuk utáni első órákban a legkárosabbak, a bizottság kötelező érvényű egyórás határidőt javasol a tartalom eltávolítására az illetékes nemzeti hatóságoktól érkező erre irányuló végzést követően.
    A terrorista tartalmak terjedésével kapcsolatos kockázat mértékétől függően, az internetes szolgáltatók kötelesek lesznek megelőző intézkedéseket hozni, hogy jobban védjék platformjaikat és felhasználóikat a terrorista célú visszaéléssel szemben. A javaslat egyebek mellett keretet teremt a az internetes szolgáltatók, a tagállamok és az Europol közötti megerősített együttműködéshez is. 
    A szolgáltatóknak és a tagállamoknak az eltávolítási végzések és értesítések nyomon követésének megkönnyítése érdekében a hét minden napján 24 órában elérhető kapcsolattartó pontokat kell kijelölniük - áll a szövegben.