Emma napja van. | 2024.04.19

ITM: több iparág is jól teljesített júliusban 

2018-09-12 13:05:00

Júliusban az előző év azonos időszakához képest jobban teljesített a gumiipar, a vegyipar, az elektronikai területek, utóbbiból kiemelendő a híradástechnika, ahol nyáron sem állt le a termelés - mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán az ipari termelés adataira reagálva.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán tette közzé, hogy második becslése alapján júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adat 3,9 százalékos növekedést mutat, mivel idén eggyel több munkanap volt júliusban, mint tavaly. 
    Pomázi Gyula kiemelte: a járművek összeszerelése a nyári termelési programok miatt 6,4 százalékkal csökkent, ugyanakkor a járműalkatrészek gyártása 5,7 százalékkal nőtt. 
    Közölte, hogy az ipari export 3,9 százalékkal emelkedett, amiben 17,2 százalékos növekedésével az elektronikai gyártók  játszottak fontos szerepet. 
    A helyettes államtitkár szerint az iparnak a következő időszakban három hajtóereje lesz: a nemzetközi bizalmi indexek javulása, a belföldi és az export rendelésállomány bővülése, illetve a termelői kapacitások folyamatos növelése, az iparvállalatok hatékonyságának javulása. Fékező erőként jelenik meg, hogy egyre több betöltetlen állás van az iparban is.
    Kitért arra is, hogy az ipar bővülését kormányzati intézkedések segítik. Példaként említette a társasági adókedvezményt és azt, hogy az ágazat olyan összetett támogatási programot kap, amely a következő időszakban meghatározó lesz. Ebbe beletartozik a munkaadókkal, munkavállalókkal kötött bérmegállapodás és megjelennek a befektetési támogatások, az automatizálást, hatékonyságot növelő intézkedések is - tette hozzá.