Auguszta napja van. | 2024.03.29

Salvini: a Liga a jelentés ellen szavaz

2018-09-12 12:13:00

A Liga képviselői a Sargentini-jelentés ellen szavaznak az Európai Parlamentben szerdán - tudatta az olasz kormánypárt vezetője közösségi oldalán szerdán.

    Nem lehet népeket és szabadon választott kormányokat elítélni, főleg ha ellenőrizni akarják az ellenőrizetlen migrációt - írta Matteo Salvini. 
    A Liga vezetője a RAI olasz közszolgálati televízió népszerű politikai talk-show-jában, a Porta a Portában kedd éjszaka elmondta: olyan új európai erőben gondolkodik, amelyet az Európai Néppárt és egy alakuló, a nacionalistákat, populistákat egyesítő szervezet alkotna. 
    Matteo Salvini kifejtette, a Liga és európai szövetségesei azon dolgoznak, hogy a tavaszi európai parlamenti választások révén új erőviszony jöjjön létre Európában.
    "El akarjuk végre távolítani az Európát rosszul kormányzó baloldalt, megszüntetve a szocialista-kereszténydemokrata kettősséget" - jelentette ki. 
    A Liga mellett a Hajrá Olaszország európai parlamenti képviselői sem támogatják a Magyarországgal szembeni uniós fellépést. Olasz sajtóértesülések szerint Silvio Berlusconi, a párt elnöke ezt telefonon tudatta Orbán Viktorral. 
    A másik olasz kormánypárt, a baloldali Öt Csillag Mozgalom (M5S) EP-frakciója megszavazza a Sargentini-jelentést. Az M5S blogján közölt magyarázat szerint "Orbán Merkel, Berlusconi és Juncker szövetségese, és nem Olaszország barátja, ezt bizonyítja minden egyes alkalommal, amikor nemet mond a (migránsok) áthelyezésére". 
    Matteo Salvini ezt úgy kommentálta, hogy a két olasz kormánypárt ellentétes EP-voksa nem jelent problémát.  
    Az EP-ben a Ligának 6, a FI-nek 11 képviselője van, az M5S 14 fős küldöttséggel bír, a balközép Demokrata Párt (PD) pedig 26 képviselővel rendelkezik.