Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2018-09-11 16:39:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
        
    A Fekete-tenger felett sekély, elöregedő ciklon örvénylik, amely Ukrajna, Törökország és a Balkán-félsziget keleti felének időjárására is hatással van. Ezeken a helyeken térben változó a felhőzet mennyisége, és több helyen esik az eső. A csapadékos tájakon 20 fok alatt, a kevésbé felhős vidékeken 25, 30 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Kontinensünk északi felén frontok szaladnak egymás után nyugatról kelet felé, ott ezek miatt van változékony, felhős, gyakran csapadékos és szeles idő. Ez leginkább a Brit-szigetekre, az Északi-tengerre és az egész skandináv térségre vonatkozik. Kisebb körzetekben - elsősorban a hegyek széllel szembeni oldalán - nagyobb mennyiségű, 30-40 mm csapadék is előfordul. A csúcshőmérséklet 15 és 20 fok között változik. Ettől a területtől keletre, Oroszország északi része felett, anticiklon terül el, ahol viszont nyugodt, csapadékmentes az idő, és hasonló hőmérsékleti értékeket mérnek. Legalábbis napközben, mert éjjel sokfelé már fagypont közelébe csökken a hőmérséklet. Ugyancsak anticiklon alakítja Európa déli részének időjárását a Pireneusi-félszigettől a Kárpátokig. Errefelé is sok napsütés a jellemző, eső elvétve alakul ki, 25 és 34 fok közé melegszik fel a levegő. A legmelegebb Dél-Franciaországban, Spanyolország belső részein és Görögországban van. Szerda estig a Kárpát-medence időjárását is ez az anticiklon alakítja, tovább melegszik a levegő, folytatódik a nyárias időjárás.

    Várható időjárás az ország területére szerda estig:
    ---------------------------------------------------
    
    Több órára kisüt a nap, de főleg kedden változó vastagságú fátyol- és lepelfelhő szűri a napsütést, és akkor északkeleten néhol kisebb eső is előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de kedden napközben helyenként megélénkülhet az északnyugati szél.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 9 és 14 fok között alakul, de a völgyekben, homokhátságokon ennél pár fokkal alacsonyabb, a vízpartokon, dombtetőkön magasabb értékek is előfordulhatnak.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 28 és 30 fok között valószínű.