Gedeon napja van. | 2024.03.28

A hazafiságról beszélt a román államfő a tanévnyitón

2018-09-10 15:06:00

Klaus Iohannis szerint a közoktatási rendszer megújulására és a Nagy-Romániát létrehozó elődök hazafiságára van szükség az ország felemelkedéséhez - erről a 2017-2018-as tanév hétfői megnyitóján, Gyulafehérváron beszélt a román államfő.

    Iohannis az - Erdély és Románia egyesülését kikiáltó - 1918-as román nemzetgyűlés centenáriumi évében egy gyulafehérvári főgimnáziumot látogatott meg a tanévnyitón. Beszédében az általa két éve kezdeményezett Tanult Románia elnevezésű, hosszú távú oktatási stratégia elfogadását és életbe léptetését szorgalmazta, hozzátéve, hogy a "Nagy Egyesülés" korának hazafiságára lesz szükség.
    A román államfő kifejtette: a hazafiságnak nem nyilatkozatokban, hanem a mindennapi életvitelben - tudásvágyban, a demokratikus értékek iránti elkötelezettségben, környezettudatosságban, vállalkozói szellemben, közéleti szerepvállalásban, a választásokon való részvételben - kell megnyilvánulnia, kialakulásában pedig fontos szerepe van az iskolának.
    A bukaresti szociálliberális kormánnyal szemben álló elnök - aki politikai karrierje előtt Nagyszebenben volt fizikatanár, majd tanfelügyelő - ismét bírálta a romániai közoktatásban megszokottá vált kapkodást, úgy értékelte, hogy az utóbbi években az "egy lépés előre, kettő hátra" jegyében születtek döntések a romániai oktatási rendszerben.
    Hétfőn mintegy 2,9 millió óvodás és iskolás kezdte meg a tanévet Romániában, mintegy 19 ezer oktatási intézetben. A közoktatási tárca szerint az iskolák 20 százalékának nincs közegészségügyi, 3900-nak pedig tűzvédelmi engedélye.
    1990-ban még 4,87 millió diák tanult a romániai iskolákban. A negatív népszaporulat és elvándorlás miatt azóta folyamatosan csökken a gyermeklétszám, emiatt iskolákat kellett bezárni, osztályokat összevonni. Romániában idén először csökkent a tanulók száma 3 millió alá.