Emma napja van. | 2024.04.19

Európai Hidak a Müpában, a balti államokkal és Lengyelországgal

2018-09-09 15:30:00

Immár hatodik alkalommal rendezik meg az Európai Hidak fesztivált, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa közös rendezvénysorozatát, amelynek idei fókuszában a balti államok és Lengyelország állnak.

    "Azért is választottuk ebben az évben a három balti államot, Észtországot, Lettországot és Litvániát, valamint Lengyelországot, mert mind a négy ország idén ünnepli felszabadulása 100. évfordulóját" - mondta Erdődy Orsolya, a BFZ megbízott ügyvezető igazgatója az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című vasárnap délelőtti műsorában.
    Mint megjegyezte, az Európai Hidak alapkoncepciója az, hogy a különböző népek közel egymáshoz élnek Európában, mégsem ismerik annyira jól egymás kultúráját, és ezen megpróbálnak változtatni.
    Szeptember 16-tól 10 napon komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, kiállítások, irodalmi est, valamint szimpózium is lesz a Müpában.
    A fesztivált a Sinfonia Varsovia koncertje nyitja a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Erdődy Orsolya kiemelte, hogy az esten a világhírű lengyel zongoraművész, Piotr Anderszewski is színpadra lép, akinek magyar az édesanyja. A koncerten a 20. századi lengyel és balti zene remekművei mellett Kodály egy balettzenéje is elhangzik.
    A számos program egyik különlegessége lesz szeptember 25-én a BFZ kortárs együttesének koncertje a Fesztivál Színházban, az észt Olari Elts vezényletével. Az est szólistája a portugál marimbajátékos, Pedro Carneiro, akinek az észt Erkki-Sven Tüür írt darabot. 
    Erdődy Orsolya kitért arra, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar szeptember 21-én, 22-én és 24-én az egyik legtöbbet játszott ma élő szerző, az észt Arvo Pärt műveivel áll színpadra Fischer Iván vezényletével. 
    Hozzátette: érdekes élményt ígér a litván Mikalojus Konstantinas Ciurlionis Az erdőben című szimfonikus költeményének előadása is: a produkciót a zeneszerző festményeivel fogják illusztrálni.